Wi-Fi brži i do 10 puta: Novi ruteri obezbijedit će bolji bežični signal

Kako bi svi imali dobar bežični signal na sajmovima, stanicama ili u sportskim dvoranama, potrebno je instalirati gomilu rutera. Tu se javlja i problem interferencije signala, zbog čega imamo i katastrofalnu vezu.

U novom radu stručnjaci s MIT-a opisuju metodu kojom su uspjeli rutere natjerati da bolje sarađuju. Tačnije, razvili su algoritam koji obrađuje signale na taj način da više rutera može slati informacije na istom bežičnom spektru, ali bez uzrokovanja interferencija. Dok su ga testirali, transfer podataka bio je 3,3 puta brži od uobičajenog.

Ezzeldin Hussein Hamed sa MIT-a izjavio je da bi s dodatnim ruterima mogli postići i 10 puta bolji transfer, a u konačnici će to omogućiti stvari koje se ranije nisu mogle obaviti. Sistem nisu testirali na stadionu ili nekom velikom prostoru, već su laptope stavili na Roomba robote, koji su se u labortoriju kretali kao što bi to ljudi činili na nekom okupljanju.

Tim sa MIT-a pokrenuo je i kompaniju MegaMIMO kako bi pregovarali s firmama o komercijaliziranju ove tehnologije, što znači da ćemo još neko vrijeme pričekati da iskoristimo sve ove prednosti.

(Faktor.ba)

Related posts