VW naručio baterije u vrijednosti kompanije Tesla

Njemački Volkswagen namjerava da pokori automobilsko tržište i u sektoru električnih vozila.

Gigant iz Volfsburga nije poklekao pod pritiskom i ogromnim kaznama zbog “Dizelgejt” afere već kreće u ogromnu ofanzivu.

Čelnici VW su početkom maja potvrdili na glavnoj skupštini plan o lansiranju 80 novih “plug-in” hibridnih modela do 2025. i prodaji tri miliona električnih jedinica godišnje.

Zbog toga je VW još u martu najavio kupovinu baterija u vrednosti od oko 20 miljardi evra, ali je u međuvremenu odlučio da duplira taj projekat pa je potpisao ugovor o isporuci čija je tržišta vrijednost više od 40 milijardi!

Ovaj VW posao je vrijedan skoro koliko koliko vrijedi kompletna kompanija Tesla (43,4 milijarde), pionir i jedan od lidera u segmentu električnih automobila.

VW nema namjeru da se tu zaustavi, spekuliše se da će u bliskoj budućnosti posao sa baterijama vrijediti oko 50 milijardi evra.

Koliko je ogroman VW projekat pokazuje činjenica da njemački gigant za četiri dana proizvede više automobila nego Tesla za cijelu godinu.

VW je samo ove godine povećao postojeću paletu hibrida sa osam na 18 modela, dok će do 2020. imati 25 novih EV vozila.

I dok je VW jedna od najprofitabilnijih kompanija u auto industriji, Tesla, koja tokom 15 godina postojanja nijednu fiskalnu nije završila sa profitom, muči se da dostigne željeni nivo proizvodnje svog prvog modela za mase Modela 3, dok se suočava sa gubitkom keša i brojnim istragama u vezi sa bezbjednošću.

Related posts