Vučić: Uzimamo avione da ih jednog dana možemo upotrijebiti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i narodu u Republici Srpskoj zbog pisama i poruka podrške koje su mu uputili nakon što je poručio da neće dozvoliti da se srpskom narodu ikada više ponovi “Oluja” i “Bljesak”.

Vučić je rekao da se, poslije nabavke ruskih MIG-ova, više niko neće lako odlučiti da napadne Srbiju.

“Hoću da zahvalim predsjedniku Dodiku i narodu u Republici Srpskoj. Dobio sam hiljade pisama i poruka iz Republike Srpske. Ja sam jedanput rekao i zato jesam vjerovatno najneomiljeniji u nekim zemljama regiona, iako mislim da me poštuju, da se više nikada neće ponoviti “Oluja” i “Bljesak”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da Srbija zna svoje obaveze po Dejtonskom sporazumu i poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da srpski narod onakvu sudbinu kakvu je doživljavao 1995. i 1999. više neće doživjeti.

“Mnogo smo naučili iz sopstvenih grešaka i uvjeren sam da Srbija ima bolju i drugačiju budućnost”, rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija, nakon što je dobila od Rusije šest MIG-ova, sada imati 10 aviona jer će četiri postojeća, od kojih je koristila samo tri, biti remontovani i dovedeni do višeg stepena navigacije i radarskog sistema, da bi mogli dalje da vide.

“Mi smo ovo dobili besplatno, ali plaćamo rakete koje hoćemo da imamo vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Do sada smo izabrali 32 rakete. Ovo uzimamo da zaista jednog dana, ne daj Bože, zlu ne trebalo, možemo da upotrijebimo”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije rekao je da se radi o najsnažnijim avionima i da je u bliskoj borbi MIG-29 najbolji avion, po mnogim procjenama bolji čak i od F-16.

“Mi time imamo policijski zaštićeno nebo. Poslije ovoga niko se neće lako odlučiti da napadne Srbiju. Nemamo namjeru da vodimo bilo kakve ofanzivne ratove, sukobe. Mi smo ovo uradili da bismo zaštitili našu djecu, da bismo im garantovali budućnost. Mnogo smo srpskih glava izgubili”, rekao je Vučić, čije kompletno gostovanje na RTS možete pogledati ovdje.

Related posts