Vučić preko Informera šalje poruku predsjedniku RS: Dodik uskoro na crnoj listi EU i SAD

Američki i evropski moćnici spremaju osvetu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Bijesni zbog održavanja referenduma na kojem je 99,81 posto građana RS glasalo za to da 9. januar ostane Dan Republike, zapadni vladari su odlučili da politički likvidiraju Dodika, tvrde odlično obavješteni diplomatski izvori, piše srbijanski Informer, koji je pod kontrolom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

U Briselu i Vašingtonu već je dogovoreno da se Dodik stavi na crnu listu, da mu se zabrani ulazak u EU i SAD i zamrzne imovina zbog optužbi za navodnu korupciju.

Prvi korak u kažnjavanju predsjednika RS načinjen je već. Tužilaštvo BiH, po nalogu Brisela, formiralo je predmet “referendum”, a Milorad Dodik je pozvan na saslušanje, i to u svojstvu osumnjičenog.

Predsjednik RS zvanično se sumnjiči za “protivustavno organizovanje referenduma” i prijeti mu čak pet godina robije. Također, američki Stejt department zvanično je saopštio da će Dodik i njegovi saradnici morati da snose posljedice zbog nezakonitog referenduma u RS.

– Očekuje se da Dodik uskoro bude stavljen na crnu listu EU i SAD. Već ga terete za ilegalan referendum i kršenje Ustava BiH, što je po bosanskim federalnim zakonima ozbiljno krivično djelo. Naravno, pokušat će i da mu napakuju finansijske afere i optužbe za pranje para i utaju poreza – prenosi izvor Informera upućen u plan Vašingtona i Brisela.

Related posts