Vozač Hitne pomoći iz Kiseljaka: Spašavao sam umirućeg, a kažnjen sam zbog brze vožnje

Radar u Brnjacima zabilježio u dva navrata njegovu brzu vožnju zbog čega je strogo kažnjen. Prevozio životno ugrožene pacijente, a jedan od njih preminuo na putu prema Domu zdravlja do Kiseljaka.

Ja sam kažnjen jer radim svoj posao najbolje što mogu vozeći sanitetsko vozilo i spašavajući živote. Šta bi se tek dogodilo kada bi nečiji život pokušao spasiti vozeći privatni automobil – počinje za Faktor svoju priču vozač sanitetskog vozila Doma zdravlja iz Kiseljaka koji je prekršajno kažnjen zbog brze vožnje službenog automobila.

Hitan slučaj

Kako ističe Begić, u samo dva dana uručena su mu dva prekršajna naloga i to dok je na sarajevski KUM prevozio sedmogodišnjeg dječaka čiji je život bio ugrožen kao i pacijenta kojeg je iz Lepenice trebao prevesti u Kiseljak. Njegovu brzu vožnju na koju je, kako kaže bio primoran u oba slučaja, zabilježio je radar u Brnjacima.

– Imali smo jedan hitan slučaj 30. augusta. Prema nalogu dežurnog ljekara sedmogodišnje dijete sam uz pratnju medicinske sestre hitno trebao prebaciti na KUM. Sa upaljenim rotacionim svjetlom i sirenom u podne sam krenuo ispred Doma zdravlja. Pet minuta kasnije u Brnjacima me je snimio radar na dionici gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, a ja sam se kretao pri brzini od 104 kilometra na sat. Međutim, kamera nije zabilježila upaljeno rotaciono svjetlo pa je na moju adresu došla kazna od 400 KM, dva mjeseca oduzimanje vozačke dozvole i dva kaznena boda – priča nam Begić.

Sljedeći dan se ponovila gotovo identična situacija. Ljekar je Begića sa medicinskim tehničarom poslao u Lepenicu, a nakon dojave da je nekom pozlilo.

– Brzo smo tamo stigli, uzeli pacijenta i odmah se uputili ka Domu zdravlja. Pacijent je bio u kritičnom stanju. Ponovo sam upalio rotaciono svjetlo i sirenu, da bi me na Brnjacima ponovo snimila fiksna kamera pri brzini od 65 kilometara na sat. Na snimku se ponovo ne vide rotaciona svjetla. Za taj prekršaj dobio sam novčanu kaznu od 40 KM. Međutim, sve je to bilo uzalud, pacijent nam je preminuo u vozilu do Kiseljaka – priča Begić.

Čeka se odluka Suda

Begić je sve predao na Općinski sud u Kiseljaku koji će odlučiti da li je kriv ili ne. Međutim, ne može da sakrije svoje ogorčenje činjenicom da je kažnjen jer samo radi svoj posao.

– Pitam se da li će mi ubuduće biti dovoljna moja plaća da platim sve kazne koje mi dolaze. Ne znam šta da radim, jedino mi preostaje da vozim seoskim putevima kako bih izbjegao kamere -kaže ogorčeni Begić.
Inače, prekršajni nalog koji je Begiću izrečen može poništiti samo sudija. To je moguće samo ukoliko se utvrdi da vozač saniteta nije ugrozio ničiji život, te da zbog njegove brze vožnje nisu nastupile posljedice.

Šta kažu u MUP-u SBK

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK, za Faktor je pojasnio kako su svi jednaki pred zakonom te kako vozači sanitetskih vozila nisu pošteđeni poštivanja saobraćajnih propisa. Svjesni su da ovo može biti problem kada je u pitanju spašavanje života, ali da su zakonski propisi takvi kakvi jesu te da njima podliježu i vozači Hitne pomoći.

Tako se u ovakvim slučajevima prekršajni nalog na osnovu zabilježenih registracijskih oznaka šalje pravnom licu i traži ime vozača koji je upravljao vozilom u određeno vrijeme kako bi se kaznio jer prekršaj ne čini pravno lice već vozač. Također, tvrdi Prohan, ovakva vozila se nerijetko i zloupotrebljavaju u saobraćaju.

(E.F./Faktor.ba)

Related posts