Vlasnici kafića zabrinuti zbog novog zakona o zabrani pušenja u FBiH

Pušenje na javnim mjestima u FBiH uskoro će postati prošlost. Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana koji predviđa zabranu pušenja na javnim mjestima, što uključuje i ugostiteljske objekte. Kada je u Republici Hrvatskoj najavljen zakon sličan ovome, ugostitelji su se pobunili i mjesecima su vodili “žestoku” bitku tvrdeći da će se promet u ugostiteljskim objektima smanjiti za 70 posto te da će biti prinuđeni da smanje broj zaposlenih, jer ljudi neće dolaziti u kafiće.

Detalji novog Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u BiH još nisu poznati, ali ranije se navodilo da se zabrana odnosi na sve zatvorene javne prostore i radna mjesta, a pušenje će biti dozvoljeno na otvorenom, u privatnim objektima, kao i u posebnim prostorijama u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama.

Mišljenja u vezi s ovim zakonom su podijeljena, ali vlasnici ugostiteljskih objekata su svjesni da ukoliko želimo pratiti evropsku regulativu i biti u EU, zakon mora biti usvojen.

“Svi pratimo zakonsku regulativu Evropske unije i jedna od njih je da nema pušenja na javnim mjestima. Svaka uredba i zakon koji donose određene reforme u prvi mah donosi određeno opadanje posla dok se sami mi i konzumenti duhanskih proizvoda ne naviknemo. Onog momenta kada to postane sastavni dio života, bit će normalno. Sigurno će se osjetiti u početku, prvih nekoliko mjeseci, ali hvala Bogu zakon dolazi u najbolje vrijeme, tj. u vrijeme proljeća i ljeta, kada će sve bašte biti aktuelne i svi konzumenti duhana i duhanskih proizvoda će sjediti vani, tako da se to neće osjetiti do zime”, rekao je Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore FBiH.

Iako se govorilo kako bi Zakon trebalo da predvidi i mogućnost dozvole pušenja u kafićima i restoranima koji će morati izvršiti znatna ulaganja kako bi promijenili ventilaciju i jasno razdvojili prostor za pušače od onog za nepušače, za što bi morali dobiti posebne dozvole, praksa drugih zemalja je pokazala da je to neadekvatan pristup jer bi doveo u neravnopravan položaj one ugostitelje koji nemaju prostora za takva razdvajanja.

“Promet će nam sigurno opasti ako zabrane pušenje u kafićima. Mi imamo vrlo mali prostor i 90 posto naših gostiju su pušači. Zabrinuti smo jer ćemo sigurno morati smanjiti broj uposlenih. Gosti neće htjeti sjediti u prostoru gdje se ne može pušiti”, rekao nam je vlasnik jednog sarajevskog kafića.

Prema nekim informacijama, ovaj zakon bi trebalo da obuhvata i nargile i elektronske cigarete.

“Neki su nam rekli da ovaj zakon ne tretira pušenje nargile, dok drugi tvrde suprotno. U Njemačkoj i Turskoj nargila nije svrstana u ovaj zakon i omogućeno je pušenje nargile u kafićima. Ukoliko nama zabrane, sigurno je da nećemo šutjeti”, rekao nam je vlasnik nargila bara.

Trenutno postoje pojedine zemlje koje su djelimično ograničile kontrolu i u kojima je moguće da ugostiteljski objekti do 50 metara kvadratnih uz ugradnju odgovarajuće vrhunske ventilacije dobiju zeleno svjetlo i dozvolu za pušenje u tim objektima, odnosno pušačku zonu. Taj prostor mora imati ventilacijski sistem koji omogućava najmanje 10 izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sistemom za filtriranje, a prostor mora biti opremljen reklamama na kojim se ističe koliko je štetna upotreba duhanskih proizvoda.

Međutim, 90 posto zemalja u kojima je na snazi ova zabrana u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima.

U BiH postoje ugostiteljski objekti koji su već odavno uveli odvojene prostore za pušače, ali kada se usvoji zakon morat će uraditi i dodatne izmjene. Također, inspekcije će imati više posla, a predviđene su i visoke kazne koje će se kretati do 15.000 KM.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je 2004. godine donijelo set zakona među kojima su Zakon zabrane pušenja na javnim mjestima i u zatvorenim prostorijama, Zakon o zabrani prodaje duhana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duhana preko sredstava javnog informisanja. Ipak, pušenje na javnim mjestima u ovom bh. entitetu nije rijetkost, jer sankcija skoro da nema. U 2015. godini izdata su samo tri prekršajna naloga u iznosu od 3.000 KM.

Iz Udruženja PROI istakli su kako je BiH potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i EU Direktivu o duhanskim proizvodima 2009. godine te da je prošao prvobitni rok od pet godina za usklađivanje s ovom Konvencijom. Udruženje je prije godinu dana pokrenulo javnu kampanju “Smeta mi”, koja adresira problem upotrebe duhana i posrednog pušenja, te je učestvovalo u izradi nacrta zakona.

Njihova dosadašnja ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da zabrana pušenja na javnim mjestima u zemljama poput Engleske, Irske i Turske nije negativno utjecala na dobit niti je promijenila navike koje se tiču izlazaka na javna mjesta.- piše klix.

Related posts