Vlada FBiH odobrila novčana sredstva za isplatu jednokratne pomoći za preko 500 obespravljenih radnika firmi sa područja USK

Danas je premijer Unsko-sanskog kantona na službenoj FB stranici Vlade USK obavijestio javnost i radnike firmi koji su u stečajnim postupcima uskraćeni za naknade.

Prema navodima premijera, Vlada FBiH je odobrila 5 miliona KM Federalnom zavodu za zapošljavanje. U roku od 7 dana na račun Kantonalne službe za zapošljavanje će biti uplaćeno 1 milion KM.

“Kako smo i obećali, obespravljenim radnicima iz nekoliko firmi sa područja USK-a (preko 500 radnika) će dobiti rješenja o isplati jednokratnih pomoći i počet ćemo sa isplatama istih. 2017. godine ćemo isplatiti preostali dio u iznosu od 1.300.000, 00 KM.”, naveo je Rošić.

Podsjetimo ovo je plod posjete Veska Drljače, federalnog ministra rada i socijalne politike i zamjenika premijera F BiH sredinom jula ove godine, koji je zajedno sa Azrom Hadžić Bećirspahić, zastupnicom u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razgovarao sa premijerom Vlade USK i ministrom zdravstva, rada i socijalne politike.

Nakon tog sastanka, premijer Rošić je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova USK boravio u radnoj posjeti kod ministra rada i socijalne politike u Vladi F BiH, Veska Drljača. Sastanku je bilu prisutna i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar sa saradnicima. Tema sastanka je bila rješavanje problema 520 radnika iz desetak poduzeća s područja USK, koji su u periodu 2009 – 2012. godine, tokom stečajnog postupka obespravljeni.

veskooo

“Napokon smo ispravili nepravdu prema radnicima! Veliko hvala Vladi FBiH, federalnim ministrima rada i socijalne politike i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodi Veski Drljači i Šemsudinu Dediću na svesrdnoj podršci. Naravno, i svima onima koji je na bilo koji način dali doprinos da se izborimo za prava naših ljudi.” riječi su premijera Rošića.

Related posts