Vlada Donalda Trumpa “vrijedi” 35 milijardi dolara

Sveukupno, sa 35 milijardi dolara vlada koja se pomalja nakon Trumpovog trijumfa apsolutno je bez presedana u američkoj historiji. A godišnji prihod prosječne američke porodice? Oko 55.000 dolara.

Američki Politico pobrojao je bogatstva ljudi koje izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump okuplja u svojoj vladi i došao do zaprepaščujuće brojke od ukupno 35 milijardi dolara. Ironija je u tome što je Trump izbore dobio na kampanji u kojoj je igrao na bijele pripadnike radničke klase, a čije je glasove osvojio obećanjima o tome da će se posvetiti “zaboravljenom čovjeku”. Međutim, Trump okuplja, kako ih je Politico nazvao, sve redom “gospodare univerzuma”.

Trump posjeduje bogatstvo od 10 milijardi dolara. Betsy DeVos za koju se smatra da je već praktično gotova stvar u vladi, iz porodice je koja posjeduje još 5,1 milijardi dolara. Slijedi naftaš Harold Hamm sa 15,3 milijardi. Investitor Wilbur Ross težak je 2,9 milijardi. Mitt Romney se sa svojih 250 miliona dolara čini još i kao siromah u takvom društvu. Kao i Steve Mnuchin sa 46 milijuna. Rudy Giuliani je na svom odvjetničkom superbiznisu prikupio također desetke milijuna. Todd Ricketts, kojemu je po svoj prilici namijenjeno mjesto zamjenika ministra trgovine, iz obitelji je koja posjeduje, između svega ostalog, i bejzbol klub Chicago Cubs, odnosno riječ je o porodici milijardera. Umirovljeni neurokirurg Ben Carson, koji je pred mjestom ministarstva stanovanja i urbanog razvoja, još je i skroman sa 26 milijuna.

Savjetnik Bijele kuće Steve Bannon leži na milionima, koji tek jednim dijelićem potječu od basnoslovno unosne dugogodišnje serije Seinfeld. Andrew Puzder će vjerojatno biti ministar rada, a samo u 2012. zaradio je kao direktor kompanije koja drži lance restorana Hardee's i Carl's Jr 4,4 miliona dolara. Sveukupno, sa 35 milijardi dolara vlada koja se pomalja nakon Trumpovog trijumfa apsolutno je bez presedana u američkoj historiji. A godišnji prihod prosječne američke porodice? Oko 55.000 dolara. Ključno mjesto u Trumpovoj pobjedi bilo je to što je privukao glasače u državama Wisconsin, Pennsylvania i Michigan, u kojima je radnicima frustriranima uništenom proizvodnom ekonomijom govorio o lažiranom ekonomskom sistemu koji pak favorizira Wall Street i elite u Washingtonu. Sada se pokazuje da se Trump u velikom dijelu okružuje ljudima upravo iz elita i s Wall Streeta.

Larry Sabato, direktor centra za politiku na Sveučilištu Virginija, kaže za Politico da baš i ne vjeruje da bi Trump u vladu mogao uključiti i nekog od sindikalnih vođa iz Michigana. “To svakako upućuje na ono što smo o Trumpu oduvijek znali: on kaže jedno, a radi drugo.. Predsjednik je kabinet popunio prvenstveno svojim prijateljima i suradnicima. Milijarder teži tome da mu prijatelj bude drugi milijarder”, zaključio je Sabato.

faktor.ba

Related posts