Visočko arheološko nalazište nezaobilazna atrakcija: Prodaje se čak i kamen sa piramide

Sve je domaća proizvodnja, ponuda je bogata, a cijene raznovrsne, za svakoga ponešto. Najviše kupuju suvenire vezane za piramidu i za ove krajeve, pojašnjava Alihodžić

Visočke piramide postale su nezaobilazna turistička atrakcija za posjetioce iz cijelog svijeta. Veliki broj turista obilazi tunele na Ravnama, te posjećuje iskopine na piramidama Sunca i Mjeseca. Tik do ulaza u tunel postavljeni su i štandovi na kojima se nude tradicionalni proizvodi visočkog kraja, ali i rukotvorine sa područja cijele BiH.

Cijene raznovrsne

Nermin Alihodžić u ponudi ima narodne nošnje, kristale, kamene piramide – orgonite, marame, papuče.

– Sve je domaća proizvodnja, ponuda je bogata, a cijene raznovrsne, za svakoga ponešto. Posjetitelji najviše kupuju suvenire vezane za piramidu i za ove krajeve – pojašnjava Alihodžić.

Alihodžić ističe kako je iznenađen ogromnim interesiranjem za visočke piramide.

– Ovaj lokalitet posjeti veliki broj ljudi. Drago nam je da vlada takvo interesiranje i nadamo se da će se projekat i dalje razvijati. Vlasti treba da podržavaju sve naredne korake istraživanja kako bi imali jedan uspješan projekat koji će privlačiti turiste iz cijelog svijeta i u budućnosti – naglašava prodavač.

Visočani su poznati trgovci, pa su našli način da posjetiocima piramida prodaju i kamenje, komade pronađene na piramidi.

– Turisti kupuju i kamenje za uspomenu. Pojedini su se uvjerili u blagotvorno dejstvo ovog kompleksa pa se rado i vraćaju – govori jedan od prodavača.

Nude i smještaj

Ističu, kako pored suvenira, posjetiocima nude i prenoćište, što su registrirali kao dodatnu djelatnost.

– Nedostaje kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Sada je bilo oko 3.000 gostiju na seminaru, u Visokom je bilo smješteno oko 500 posjetilaca, a ostali su morali ići u okolna mjesta i u Sarajevo – zaključuje Nermin Alihodžić.

(Faktor.ba)

Related posts