Veliki književnik i scenarista Abdulah Sidran posjetio JU “Gimnazija” Cazin

Jučerašnji dan je za učenike i profesore JU „Gimnazija“ Cazin bio zaista poseban. Imali su nesvakidašnju priliku ugostiti i družiti se sa najznačajnijim bosansko-hercegovačkim književnikom i scenaristom Abdulahom Sidranom. Vidno sretan zbog poziva da…

Vidno sretan zbog poziva da dođe u cazinsku gimnaziju, gosp. Sidran je u holu škole, pred velikim brojem učenika, profesora i gostiju pričao o svojoj dugogodišnjoj karijeri, djetinjstvu, školskim uspomenama, aktuelnim školskim udžbenicima, dragim i manje dragim umjetnicima.

Pročitao je nekoliko svojih pjesama i u vrlo duhovitoj atmosferi kritikovao sve ono što se kritikovati treba, nerijetko izazivajući gromoglasne aplauze svih prisutnih. „Zaista mudar, pametan i zabavan čovjek“, komentari su cazinskih gimnazijalaca.

Abdulah Sidran nije jedini književnik kojeg je ugostila ova škola. Prije nekoliko godina bio je tu i Miljenko Jergović a sve to, po riječima prof. Azra Bajrić, u vlastitoj režiji i od sredstava iz vlastitih džepova, donacija nekadašnjih gimnazijalaca, roditelja sadašnjih i bivših učenika – prijatelja ove škole, koji su prepoznali i cijene trud i nastojanje profesora da ovu školu i sumornu svakodnevnicu osvježe i oplemene nečim što će učenici pamtiti mnogo više nego bilo koju lekciju.

Razvijanje interesa i ljubavi prema pisanoj riječi i umjetnosti uopšte, dugogodišnje je opredjeljenje ove škole. Stoga gimnazijalci redovno posjećuju sajmove knjiga, predstave i opere.

cazin.net

Related posts