Veliki investitori u Turskoj moći će dobiti državljanstvo

Turska će omogućiti državljanstvo onima koji će investirati u Turskoj ili se odluče tamo kupiti vrijednu nekretninu, objavila je turska vlada u službenom glasilu, u sklopu nastojanja da podupre posrnulu privredu.

Pasoš će moći dobiti stranci koji kupe nekretninu u Turskoj u vrijednosti najmanje milion američkih dolara, ulože najmanje dva miliona, ili na račun u banci polože barem tri miliona dolara, navodi se u četvrtak u službenom glasilu vlade u Ankari.

Takve najave iz turske vlade vremenski su se podudarile s teškoćama koje pritišću zemlju zbog značajnog slabljenja domaće valute, lire, koja je, po tumačenju analitičara, na udaru zbog ‘otrovne’ kombinacije političkih i sigurnosnih neizvjesnosti i privrednih teškoća.

Sličan potez učinio je još prošli tjedan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručivši da će kvalificiranim sirijskim i iračkim izbjeglicama koji trenutno rade ‘na crno’ omogućiti dobivanje državljanstva ako prođu sigurnosne provjere.

Evropska unija pozvala je Tursku da izbjeglicama iz Sirije prije svega olakša pronalaženje posla u njihovoj zemlji, što bi teoretski moglo umanjiti vjerojatnost njihova dolaska u Evropu.

Riječ je o ključnom zahtjevu u dugotrajnom procesu pregovora o turskom članstvu u EU budući da se Unija bori s najvećom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata.

Related posts