Velika Kladuša: U 21. stoljeću 20 prigradskih domaćinstava nema pitku vodu

Voda je izvor života za sva živa bića i najvažnija namirnica za čovječanstvo. Iako je to isto čovječanstvo poprilično odmaklo sa životom u 21. stoljeću, ima nažalost puno onih koji ne mogu uživati sve blagodati pitke vode u svojim domaćinstvima, a to znači ne uživaju ista prava poput svojih komšija i drugih privilegovanih građana. Takav primjer nepravde i uskraćivanja prava građanima da imaju pitku vodu bilježimo u Velikoj Kladuši i to ne bilo gdje, već u Gradskoj Mjesnoj zajednici, u naselju Alatuša, općine koja se hvali kako izvozi vodu u Republiku Hrvatsku.

Naravno da je to lijepo izvoziti vodu ali je zato ružno da svi građani općine nisu u ravnopravnom položaju kada je u pitanju snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom. Na internet stranici Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ možete pročitati kako je nepunih 13 hiljada domaćinstava umreženo u sistem vodosnabdijevanja što čini 90 posto pokrivenosti gradskom vodom ove općine. Predstavnici ovog preduzeća a posebno općine često puta se hvale dostignućima u vodosnabdijevanju te koriste podatak o 97 posto pokrivenosti pa čak i boljim rješenjem nego ga ima grad Zagreb. Možda su ti statistički podaci i tačni, ali treba pri tom znati da je statistika tačan zbir netačnih podataka. Dakle, pomenute tvrdnje padaju u vodu već u gradskoj Mjesnoj zajednici Velika Kladuša jer u njenom dijelu teritorija koji se zove Alatuša dvadeset domaćinstava živi bez tekuće pitke vode.

Činjenica da je u neposrednu blizinu naselja Alatuša gradska voda dovedena iz četiri pravca sasvim sigurno nešto govori, a to nešto je nemar i neodgovornost vlasti Općine Velika Kladuša prema problemima i potrebama svojih građana. Ovih 20 domaćinstava Alatuše već šest godina bori se sa vlastima da ostvare svoja prava na pitku vodu poput svojih komšija koje imaju tu privilegiju.

Najveću odgovornost za muku i težak život mještana Alatuše ima aktuelni načelnik Edin Behrić koji je na početku svog mandata posjetio ovo naselje i majci sa teškim invalidom u kući obećao vodu za šest mjeseci. Od tada pa do danas odobrio je tek nekoliko cisterni vode koju su ovom invalidu dovozili velikokladuški vatrogasci pri čemu je majka invalida morala otvarati vrata Mjesne zajednice, vatrogasaca i Kabineta općinskog načelnika, da bi dobila cisternu vode. Zbog takvog nemara i nebrige, majka invalida ne želi da se spominje njeno ime niti ime njenog nepokretnog sina kojeg je preselila u kuću na Alatuši koja ima vodu. Ona smatra da su ovakvim odnosom građani drugog reda! Nakon razgovora sa mještanima Alatuše i predsjednikom Mjesne zajednice, uistinu se potvrđuju izrečene tvrdnje o nemaru, nebrizi i neodgovornosti općinskog načelnika jer sve što on treba u ovom slučaju da uradi je da postupi po Zakonu. Naime, sve godine njegova mandata u Budžetu Općine Velika Kladuša bila su predviđena sredstva za realizaciju projekta vodosnabdijevanja naselja Alatuša ali nikad nisu bila realizovana. Ono što se usvoji budžetom je zakonska obaveza, svugdje osim valjda u Velikoj Kladuši, u kojoj doduše vlast ne funkcioniše. I tekućim Budžetom za 2016. godinu predviđena su sredstva za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja domaćinstava Alatuše, doduše manja nego prethodnih godina, ali ipak značajna. Zbog ove činjenice valja se zapitati zašto se općinski načelnik tako grubo poigrava sa mještanima Alatuše, nepokretnim mladićem od 27 godina, bolesnim majkama, domaćicama. Prije Bajrama obećao je riješiti ovaj problem, međutim rješenje nije niti na pomolu jer općinski načelni ima neriješenih problema sa menadžmentom u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ a zbog čega ispaštaju ovi nedužni građani.

Naime, obavili smo telefonski razgovor sa Edinom Kekićem, direktorom preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ koji je kazao da će već naredni dan nakon uplate od 15.000 KM početi sa radovima.

Cijeli projekt vodosnabdijevanja 20 domaćinstava naselja Alatuša košta 26.000 KM. Domaćinstva će sama plaćati priključak od 549,00 KM po domaćinstvu. Direktor preduzeća je prihvatio projekt realizirati za 15.000 KM koje treba uplatiti Općina Velika Kladuša iz sredstava planiranih Budžetom. Međutim, općinski načelnik je Kekiću poslao na potpis ugovor u kojem stoji kako će 7.500 KM biti uplaćeno po potpisu a ostatak po završetku radova. Kekić ovaj ugovor ne može potpisati jer nema sredstava za nabavku materijala budući se odrekao 11.000 KM razlike u cijeni po projektu. Dakle i Kekić i Upravni odbor preduzeća su dali svoj doprinos u rješavanju ovog problema. Ključ rješenja je Edin Behrić, općinski načelnik koji treba, ne iz svog novčanika, već iz Budžeta ovih građana, da uplati 15.000,00 KM i da na Alatušu konačno stigne pitka voda. Zašto se on igra sa strpljenjem ovih ljudi nije poznato, a niti je korektno i humano obmanjivati ih cijeli četverogodišnji mandat. Za problem rješavanja priključaka za domaćinstva koja to nisu sama u mogućnosti pobrinut će se Mjesna zajednica a manjim dijelom i velikokladuški privrednici okupljeni u Kladuškoj stranci privrednog prosperiteta. Asfaltni put koji nije izgrađen do Alatuše, niko od mještana niti ne spominje jer voda je izvor života, a put već kad bude!

Izvor: Reprezent.ba / Esad Šabanagić

Related posts