VELIKA KLADUŠA: Protestirali radnici Airventa

Radnici poduzeća Airvent i Velike Kladuše nezadovoljni odnosom pravosudnih institucija jučer su održali protest pred zgradom Općinskog suda Velika Kladuša. Negoduju što im je sa računa za izmirenje obaveza prema bivšem radniku ove firme skinuto 43 hiljade maraka, ali i zbog sporosti u rješavanju predmeta koji se tiču utvrđivanja prava vlasništva nad objektom koji koriste. Naime, Airvent je 10 godina plaćao zakupninu firmi Agrokomerc, da bi 2013. godine kao novi vlasnik pojavio se Grupeks iz Velike Kladuše.

Vlasništvo nad ovom nekretninom još nije riješeno, a zakupninu potražuju i Agrokomerc i Grupeks.

Kontaktirali smo bivšeg direktora Agrokomerca Šefika Štulanovića, koji nije želio komentirati ove navode. Kaže da će Sud o tome odlučiti. S druge strane, u Airventu su ogorčeni odlukom Suda da na posao moraju vratiti izvjesnog Mirsada Kekića, nakon što mu je uprava kompanije dala otkaz 2011. godine.

Nermin Alešević, direktor Airventa kaže da je otkaz uslijedio nakon što je morao svjedočiti u slučaju Kekića i to pred sudom u Sloveniji.

Kekić se potom žalio Općinskom sudu u Kladuši koji je presudio u korist firme. Potom su uslijiedile brojne žalbe, odluke Kantonalnog suda da bi konačnu odluku donio Vrhovni sud BiH.

Tako je Airvent osim što je isplatio 43 hiljade maraka za izmirenje plaća i doprinosa, obavezan Kekića vratiti na posao, iako je bio uključen i u „slučaj Ramo Brkić i ostali“ za trgovinu drogom. Njegov advokat ranije je potvrdio postojanje optužnica, ali ne i presude. – piše rtvusk.

Related posts