Velika Kladuša: Pronađena velika količina krijumčarenih autodijelova

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su jučer (15.6.2016. godine) akciju kodnog naziva „Čarli“. U okviru ove akcije pretreseni su objekti na 14 lokacija na području Cazina i Velike Kladuše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresi na određenim lokacijama trajali su do kasnihvečernjih sati. Na dvije lokacije na području Velike Kladuše, u ilegalnom skladištu, pronađena je velika količina krijumčarenih autodijelova. Prema preliminarnim procjenama, vrijednost pronađene robe iznosi više od 500.000 KM.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, jedinstvene carinske isprave, veća količina bjanko falsifikovanih faktura, pečati, računarska oprema, telefoni, SIM kartice, USB stikovi, memorijske kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Aktivnosti su provedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U okviru akcije „Čarli“ sedam osoba lišeno je slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili
prevara, krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i nedozvoljeno skladištenje robe, a sve u vezi sa nezakonitim aktivnostima prilikom uvoza u BiH polovnih automobila, rezervnih dijelova i

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode,
shodno uputama postupajućeg tužioca, su otpuštene, a dalje aktivnosti po ovom predmetu
intenzivno se nastavljaju.

Related posts