Velika Kladuša: Na dvije lokacije pronađeno 122 stabljike „Cannabis sative L“

Dana 07.09.2016. godine na osnovu predhodno prikupljenih operativnih podataka, policijski službenici Sektora kriminalističke policije i Policijske uprave Velika Kladuša su u mjestu Šumatac, općina Velika Kladuša, pronašli dvije plantaže sa zasadom od 122 stabljike (visine od 0,8 m do 3,3 m), koje po svom izgledu asociraju na opojnu sredstvo „ Cannabis sativu L“.

S obzirom da se u navedenom događaju stiču obilježja bića krivičnog djela iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, «Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih doga» , a zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičnog djela slobode je lišen M. H. rođen 1973. godine iz Velike Kladuše, nad kojim je zavedena kriminalistička obrada.

U skladu sa uputama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona nastavlja se dalja kriminalistička istraga s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je izvršeno predmetno krivično djelo.

Prema riječima načelnika Sekotra kriminalističke policije, glavnog inspektora Družić Šere ovo je još jedna od uspješnih akcija koje su realizirali ove godine, a da su u oblasti borbe protiv narkomanije bili uspješni u 2016. godini pokazuju i sljedeći podaci:

U vremenskom periodu od 01.01.2016 godine do 30.06.2016. godine, policijski službenici Odjeljenje za sprečavanje zloupotrebe droga, trgovine ljudima i seksulanih delikata, Sektora krim. policije su u cilju spriječavanja zloupotrebe opojnih droga pronašli i privremeno oduzeli:

– 3 (tri) laboratorije za kontrolirani uzgoj «Cannabis sative L», sa kompletnom opremom za proizvodnju,

– 1566 (hiljadupetstotinašestedetšest) stabljika «Cannabis sative L»,

– 60 (šestdeset) paketića nepravilnog oblika sačinjenih od raznog materijala (aluminijska folija ili papira), u kojima se nalazila suha biljna materija zelene boje,

– 20 (dvadeset) paketića nepravilnog oblika sačinjenih od raznog materijala (aluminijska folija ili papir), u kojem se nalazi smeđi prah koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu «Heroin»,

– neutvrđena količina NN praha bijele boje koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu «Coccain»,

– 3 (tri) vojne automatske puške čija nabavka građanima nije dozvoljena,

– 3 (tri) pištolja,

– 166 (stotinušesdesetšest) komada metaka raznog calibra,

– 9052,00 (devethiljadapedestvije) konvertabilne marke,

– 295,00 (dvijestotinedevedestpet) eura.

Načelnik Družić je naglasio da su u navedenom periodu službenici izvršili ukupno 27 (dvadesetsedam) pretresa kuća, drugih prostorija i pokretnih stvari, a zbog kriminalističke obrade zadržana su 24 (dvadestčetiri) lica.

U proteklom periodu od strane ovog Odjeljenja podnesena su i 52 (pedestdva) Izvještaja o izvršenom krivičnom djelu.

Related posts