Velika Britanija pomaže BiH u pomlađivanju Oružanih snaga

Program prijema i obuke časnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji se provodi uz potporu Velike Britanije, bio je glavna tema razgovora tijekom današnjeg posjeta izaslanstva Oružanih snaga Velike Britanije vojarni u Travniku.

– Zajedno smo naporno radili da moderniziramo i pomladimo časnički korpus Oružanih snaga (OS) BiH. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako se biraju i obučavaju novi časnici, kroz proces koji je blisko modeliran sustavu britanske vojske, kako bi se osigurali visoki standardi i transparentnost – kazao je novinarima zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Gordon Messenger, nakon što se u Travniku sastao s predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te nazočio vježbama polaznika obuke.

Messenger je istaknuo da BiH može biti ponosna na svoje Oružane snage, ističući njihovu profesionalnost u misijama u Afganistanu, kao i doprinos spašavanju života tijekom poplava u BiH 2014. godine.

Ocjenjujući kako uvijek ima prostora za poboljšanje, Messenger je istaknuo da s tim ciljem Velika Britanija od 2013. godine podupire program odabira i obuke časnika Oružanih snaga BiH.

– Osam posto časnika je prošlo kroz ovaj program, a i ove godine će Oružane snage BiH tražiti 74 nova regruta – naglasio je Messenger, dodajući da će natječaj za prijem novih polaznika obuke bit otvoren u ponedjeljak.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako program prijema i obuke oficira ne bi bio moguć bez potpore Velike Britanije.

– Jako je bitno da izaberemo mlade koji će, ne samo voditi Oružane snage i Ministarstvo obrane, nego i predstavljati BiH u svijetu. Zbog toga je ovaj proces selekcije jako bitan, ali i da u daljnjoj edukaciji povedemo računa o njihovoj lojalnosti i istinskoj opredijeljenosti za proces pridruživanja euroatlantskim integracijama – kazala je Pendeš.

Pendeš je istaknula da je ovaj program samo dio dobre suradnje dviju zemalja, pojašnjavajući da je nekolicini mladih iz BiH omogućeno školovanje na prestižnim akademijama u Velikoj Britaniji, dok će u Centar za mirovne operacije u Butmiru uskoro doći nekoliko pripadnika britanskih Oružanih snaga.

U izaslanstvo Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su, osim generala Messengera, bili su i veleposlanik Edward Ferguson i vojni izaslanik, pukovnik Paul Marshall.

Related posts