Velika akcija SIPA-e: Među trojicom uhapšenih i jedan od šefova narko-mafije u BiH

Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bosanskog Novog, u toku je akcija u borbi protiv narko-mafije.

U akciji sudjeluje više desetina policijskih službenika SIPA-a, a uhapšene su tri osobe među kojima i osumnjičeni organizator i jedan od nositelja narko-kriminala u BiH.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, više desetina policijskih službenika, rano jutros, započelo je pretrese i hapšenja na području općine Bosanski Novi.

Meta akcije su trojica osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, na međunarodnom nivou, a među uhapšenima je i jedan od nosilaca organiziranog narko-kriminala na području BiH.

Slobode su lišeni: Jasmin Selimagić, rođen 1987. godine u Prijedoru, nastanjen u Bosanskom Novom, Anđelko Novaković, rođen 1985. godine u Bosanskoj Krupi, nastanjen u Bosanskom Novom te Ganija Kurti, rođen 1969. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, koji se nalazi se pod nadzorom Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH.

Uporedo sa hapšenjima, izvršen je pretres objekata i vozila koje osumnjičeni koriste, na području Bosanskog Novog.

Tužilaštvo BiH je u saradnji sa SIPA i partnerskim agencijama iz Crne Gore, provelo detaljnu i temeljitu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi, da su navedeni osumnjičeni sudionici međunarodnog krijumčarenja velikih količina opojne droge „marihuana“ i „skunk“, sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koja se dalje distribuirala na ilegalnom narko-tržištu u sjeverozapadnom dijelu BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH, koordinirao krijumčarenje opojne droge u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente, ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili količine od više kilograma ove opojne droge, a osumnjičeni Selimagić često je radi nadgledanja opojne droge i njenog transporta, boravio u Crnoj Gori.

Ovom akcijom zadat je odlučan udarac strukturama narko-kriminala koje djeluju u sjeverozapadnom dijelu BiH, a čiji su konzumenti opojnih droga uglavnom mlade osobe iz Bosanskog Novog i okolnih mjesta.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvu BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i zemljama regiona, intenzivno sudjeluje u akcijama u borbi protiv narko-kriminala.

faktor.ba

Related posts