Veće prisustvo TIKE u razvojnim projektima na području USK

Turska razvojna agencija (TIKA) je jedna od značajnijih međunarodnih institucija koja kroz razne projekte djeluje u Bosni i Hercegovini. Ova agencija od 1995. god. u kontinuitetu participira u projektima iz oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, stočarstva, raznih poslovnih edukacija, kao i u projektima rađenim s nevladinim organizacijama. U posljednjih 20 godina preko TIKE je realizirano više od 800 projekata u našoj državi. Poseban doprinos dali su u obnovi i revitalizaciji našeg kulturno-historijskog naslijeđa. Široj javnosti najpoznatiji projekti koje je finansirala ova organizacija su restauracija Mosta Mehmed-paše Sokolovića, obnova džamije Ferhadija u Banjoj Luci te Baščaršijski trg u Sarajevu. Nakon poplava koje su BiH pogodile 2014. godine, obnovili su 435 kuća. Sve navedene činjenice su bile dobar povod za posjetu ovoj organizaciji od strane Asmira Crnkića ministra privrede u Vladi USK .

Ministar Crnkić se 30.09.16 u Sarajevu sastao sa G-dinom Birol Cetinom direktorom TIKA za BiH gdje se razgovaralo na poboljšanju suradnje ove agencije sa razvojnim institucijama s područja USK. Ministar Crnkić je Direktoru TIKE prezentirao privredne trendove na području USK gdje je posebno izdvojio rast u turističkom sektoru. S obzirom da je u strukturi turista koji posjećuju USK najveći broj tzv „kulturnih turista“ koje privlači kulturno-historijsko naslijeđe ovog dijela BiH, ministar se osvrnuo na bogatstvo naslijeđa iz osmanskog perioda koje je nažalost uglavnom u ruševnom stanju. Činjenica da se od 250 starih gradova u BiH jedna petina nalazi na području USK te da se većinom radi o srednjovjekovnim utvrdama koje su dolaskom Osmanlija fortifikacijski proširene i obogaćene sa novim sadržajima je Direktoru Četinu bila itekako zanimljiva. S obzirom da je revitalizacija nekih starih gradova u toku, ministar Crnkić je pozvao predstavnike TIKE da podrže implementaciju projekata sanacije zajedničkog kulturno-historijskog blaga. Tim povodom, konkretno se razgovaralo o obnovi stare tvrđavske džamije u starom Jezerskom gradu koja datira iz daleke 1576. godine kao i mogućnosti sanacije grada Kamengrada čija bi obnova značajno doprinijela razvoju vjerskog turizma na području MZ Kamengrad (općina Sanski Most) gdje se već tradicionalno održava vjersko-kulturna manifestacija Musala. Od kapitalnih projekata bitnih za razvoj obrta i malog poduzetništva, ministar Crnkić je upoznao Direktora TIKE sa projektom „Centar za obrt i poduzetništvo“ koji se namjerava graditi u gradu Bihaću. Ukupna vrijednost ovog projekta je cca 1 milion KM gdje je osim učešća općine Bihać i Vlade USK poželjna i finansijska podrška većih međunarodnih organizacija kao što je TIKA. Ministar Crnkić se zahvalio predstavnicima TIKE na dosadašnjoj pomoći u razvoju naše države te pozvao predstavnike TIKE da navedene projekte sa područja USK ugrade u plan i program Turske razvojne agencije za 2017. god.

Generalni koordinator TIKE za BiH gospodin Birol Cetin je izjavio da će učiniti sve kako bi ovi projekti dobili zeleno svijetlo turske vlade te kako bi se našli u planu i programu za narednu godinu. Direktor Cetin je također najavio značajnije i veće učešće TIKE u budućim razvojnim projektima na području USK.

Related posts