Vatreni obračuni na ulicama postali redovna pojava: Kriminalcima pogoduje da su viđeni, jer im raste rejting

Policija samo formalno stoji na ulici, a stvarno iza nje ne stoji autoritet. Činjenica da postoji niz institucija, kakvo je tužilaštvo i sudstvo, koje ove ljude slabo kažnjavaju ili ne procesuiraju, razvlašćuje policiju, smatra profesor Goran Kovačević.

Svakodnevne pucnjave i vatreni obračuni postali su učestala pojava širom Bosne i Hercecovine, a nerijetko završavaju smrću ili ranjavanjem aktera. Građani se sve više osjećaju nesigurno u sredinama u kojim žive, jer ovakve situacije nisu rijetke ni usred dana. U posljednje vrijeme, aktuelne su pucnjave iz automobila „u prolazu“, ili na njih, što je bio slučaj i prije nešto više od dvije sedmice, zbog čega je sarajevska policija uhapsila Jasmina Mehmedovića, Elvisa Barakovića i Aidina Krluča.

Autoritet iza policije

Hapšenju je prethodila pucnjava iz njihovog BMW-a na automobil polo u ilidžanskom naselju Blažuj, nakon čega je polo sletio s ceste, pri čemu su teško povrijeđene četiri osobe. Uhapšeni Mehmedović sumnjiči se za pokušaj ubistva, dok se druga dvojica koja su s njima bila u BMW-u terete za učestvovanje u grupi koja je počinila krivično djelo.

Policija je dolaskom na mjesto događaja u polu pronašla povrijeđenog vozača Armina Begića, suvozača Jasmina Mujezinovića, te putnice Nihadu Jusufbegović i njenu trinaestogodišnju rodicu. Policiju su pozvale upravo osobe iz pola, i to za vrijeme dok su ih muškarci iz BMW-a ganjali automobilom po cesti. Oni su tada policajcima rekli da je iz BMW-a na njih neko pucao iz vatrenog oružja, ali da niko nije pogođen.

Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kazao je da se pucnjave dešavaju jer se na ulici ne može vidjeti adekvatan predstavnik zakona, onaj iza kojeg stoji država.

-Policija samo formalno stoji na ulici, a stvarno iza nje ne stoji autoritet. Činjenica da postoji niz institucija, kakvo je tužlaštvo i sudstvo, koje ove ljude slabo kažnjavaju ili ne procesuiraju, razvlašćuje policiju. Prvi put kad policija bude reagirala tako da bude servis građana i njihova zaštita, te pucnjave i nasilje na ulici prestat će u vrlo kratkom vremenu – kazao je Kovačević.

Iako neki tvrde suprotno, prema Kovačevićevim riječima, ovlasti koje ima policija dovoljno su dobre, samo mora postojati stvarni autoritet države iza policije, a ne samo formalni, te policija ne smije biti predmet procesuiranja, ukoliko reagira u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Početkom novembra prošle godine, u pucnjavi koja se dogodila u Sarajevu, ranjen je Dženadin Šabanija iz ovog grada. Do vatrenog obračuna prvo je došlo na raskrsnici ulica Adema Buće i Safeta Zajke, gdje je Šabanija najvjerovatnije i povrijeđen, da bi se pucnjava nastavila u jurnjavi automobila ulicama grada, i to sve “u po’ bijela dana“. Kako su tada ispričali očevici, napadač je navodno prišao automobilu i pucao na vozača, a zatim sjeo u vozilo i krenuo bježati Drinskom ulicom. Vozač golfa dao se u munjevitu potjeru za njim, a sve vrijeme su odjekivali pucnji i iz jednog i iz drugog vozila. Prema tada dostupnim informacijama, na Šabaniju je pucao izvjesni Armin Zornić zvani Kuhar za kojim je policija tragala.

Strah od kazne

Profesor Kovačević kaže da se pucnjave, neovisno od doba dana i broja ljudi koji se nalaze u okruženju, dešavaju zato što ne potoji bojazan od kazne.

-Zbog toga nema nikakve veze, ako se to dešava u pola noći ili usred bijela dana. Ako ne postoji volja da se to procesuira, a očito u Kantonu Sarajevo ne postoji, za kriminalce ne znači ništa vrijeme izvršenja krivičnog djela. Još je bolje za nekog ko se bavi kriminalom da bude viđen i prepoznat. Rejting mu raste tom činjenicom – kazao je naš sagovornik.

Kovačević je zaključio da višestruke povratnike u činjenu krivičnih djela, koje policija privede, treba da preuzme tužilaštvo i adekvatno procesuira, a sud kazni strožijim kaznama, bez uvjetnih osuda i kućnog pritvora.

Svakako treba spomenuti i pucnjavu koja se dogodila u maju prošle godine u sarajevskom naselju Grbavica, a potjera automobilima nastavljena je prema Malti. Zbog toga je tada uhapšen Izedin Izo Spahović, koji je tokom saslušanja priznao da je iz svog automobila pucao na njemu nepoznatu osobu, koja mu je ranije, kako je kazao, prijetila pištoljem. On je pucao iz Golfa 7, koji je inače u vlasništvu Taxi udruženja Adi i Benjo, i to vatrenim oružjem na automobil BMW, u kojem se nalazio Anel Mešić. Spahović se tada, navodno, sam predao u policijsku stanicu.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo prošle sedmice podiglo je optužnicu protiv njegovog sina Tomislava Tome Spahovića, koja ga tereti da je 23. aprila u naselju Buča Potok ubio Amila Geca. Ovom optužnicom obuhvaćen je i Arlis Nišić, koji se sumnjiči za nanošenje teške tjelesne povrede, te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Spahović je, prema optužnici, u ulici Nusreta Prohića ispalio pet hitaca u vozilo u kojem se nalazio Gec, koji je usljed zadobijenih teških povreda preminuo iste noći u sarajevskom Kliničkom centru. Sve to zabilježile su i nadzorne kamere, te se na snimcima jasno vidi da je Tomislav Spahović, prema automobilu u kojem je bio Gec zajedno sa Mirnesom Hadžićem, ispalio pet hitaca.

Iz automobila izrešetan kafić

Na caffe bar “Moscow“, koji se nalazi na Bulevaru Nesiba Malkića u centru Živinica, krajem novembra prošle godine ispaljeno je 15 metaka iz automatske puške, dok u pucnjavi niko nije povrijeđen. Na caffe baru na koji je pucano, tada je pronađeno 14 rupa od metaka, a stakla su oštećena i na kafiću koji se nalazi odmah pored. Tokom uviđaja, istražitelji su s mjesta događaja pronašli čahure kalibra 7,62 milimetra, te je utvrđeno da je za napad korištena automatska puška. Napadač je najvjerovatnije pucao iz automobila u pokretu, te se pretpostavljalo da je imao pomagača.

(B. P. /Faktor.ba)

Related posts