Van der Bellen: Austrija se upoznala sa islamom kroz Bosnu i Hercegovinu

Novi predsjednik Austrije Aleksander Van der Bellen koji je večeras, prema preliminarnim rezultatima, pobijedio na predsjedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Van Der Bellen, koji je rođen prije 72 godine u Beču, dijete je majke Estonke i oca Rusa, a djetinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol. Preci po ocu Aleksandera van der Bellena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. vijeka i od 18. vijeka su živjeli u Pskovskoj guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gdje se upoznao sa budućom majkom novog predsjednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Van der Bellen je kasno ušao u politiku, prvo je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i, zbog odlične retorike, obojene humorom, uskoro postane i zvijezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni, piše Telegraf.

On je 1999. postao i lider Zelenih, a stranku, koju je vodio desetak godina. Za njegovo vrijeme Zeleni su ređali izborne uspjehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

Van der Bellen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobjede biti jedan od najstarijih predsjednika.

Van der Bellen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

On je u drugom krugu, krajem maja, pobijedio tijesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod glasanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

U jednoj TV debati tokom predizborne kampanje, gostujući na austrijskog televiziji ORF, Van der Bellen je spominjao i Bosnu i Hercegovinu.

“Austrijanci su se upoznali sa islamom kada smo anektirali Bosnu i Hercegovinu krajem 19. vijeka. Od tada do danas Austrijanci žive sa muslimanima i retorika FPO-a i Norberta Hofera koristi samo za podizanje straha među građanima”, rekao je Van der Bellen, odgovorivši Hoferu na izjavu da su Austrijanci prepadnuti nadolazećom “islamizacijom Evrope”.

(Vijesti.ba / Avaz)

Related posts