Uvozimo manje nego lani, ali su vozila daleko kvalitetnija

Od donošenja odluke Ministarstva komunikacija i prometa BiH da se u našoj zemlji mogu uvoziti samo vozila koja ispunjavaju EURO 4 standard prošla su nešto više od tri mjeseca, a nova pravila već su donijela prve rezultate. To potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), koji govore da su u ovoj godini u našu zemlju uvožena skuplja vozila nego lani, ona koja smanjuju zagađenost zraka, s čime se naša zemlja odavno bori.

Ozbiljne firme

– U prvih sedam mjeseci prošle godine uvezena su 37.332 vozila ukupne vrijednosti 317,5 miliona KM, dok su ukupno naplaćene dažbine prilikom uvoza ovih vozila bile 56 miliona KM. U prvih sedam mjeseci ove godine uvezena su 36.154 vozila ukupne vrijednosti 438,5 miliona KM, a naplaćene dažbine iznosile su 92 miliona KM. Prema ovim podacima, u 2016. smo uvezli oko 1.000 vozila manje nego lani, ali je njihova vrijednost daleko veća – kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH, ističe kako se radi na tome da se napravi poticaj za firme i građane koji kupuju ekološki prihvatljiva vozila.

– Tu se misli na nova vozila te na način da vlasnicima to država vrati kroz jeftiniju registraciju, smanjenje dažbina. Važna činjenica je da su sve ozbiljne firme koje rade međunarodni cestovni prijevoz ili tereta ili putnika već odavno vozila promijenile sa EURO 4 na EURO 5 ili EURO 6 normu. Jasno je da zabrana uvoza starijih vozila potiče uvoz ekološki prihvatljivih, a samim tim smanjuje se zagađenje – kazao je Pejić.

Maksimalna starost

Norma EURO 3, koja je uvedena 1998. godine, dozvoljavala je uvoz vozila starijih od 18 godina, dok norma EURO 4, koja se primjenjuje od 1. aprila ove godine, podrazumijeva uvoz vozila maksimalne starosti deset godina. Ono što Ministarstvo treba preispitati, dodao je Pejić, jesu teretna vozila i autobusi koji su mnogo veći zagađivači od putničkih vozila.

– Kada se razmatralo o uvođenju ove odluke, uzeli smo u obzir i druge okolnosti, a to su i ekonomska i privredna situacija u BiH. Dakle, da se ne bi desio pritisak s ekonomske strane na one prijevoznike koji imaju namjeru nabaviti nešto lošija vozila. Doći će do toga da se i za teretna vozila uvede ista norma kakva vrijedi u zemljama okruženja, odnosno već se radi na tome – priznao je Pejić.

avaz

Related posts