Ustavni sud BiH danas o sudbini referenduma

Zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom se kao neustavan ocjenjuje dio Zakona o praznicima Republike Srpske (RS) i nalaže se Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, razmatrat će se kao prva tačka dnevnog reda današnje sjednice Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, prvobitna odluka je rezultat zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti 9. januara, koji se u manjem bh. entitetu obilježava kao Dan RS-a. Narodna skupština RS-a je u junu podnijela zahtjev za preispitivanje te odluke i sudbina najavljenog referenduma o Danu RS-a će direktno ovisiti o današnjoj odluci Ustavnog suda BiH.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati žalbu Narodne skupštine RS-a, cijeli proces se vraća na sami početak, a referendum najavljen za 25. septembar bit će otkazan. S druge strane, ukoliko zahtjev bude odbijen, čelnici manjeg bh. entiteta najavljuju nastavak realizacije planiranih aktivnosti u vezi sa neustavnim referendumom. Podlijeganje političkim pritiscima na Ustavni sud BiH, kako bi zahtjev Narodne skupštine RS-a bio prihvaćen, smatraju pravni stručnjaci, imalo bi poguban efekat na kredibilitet ove najviše pravosudne institucije u BiH. Istovremeno prihvatanje tog zahtjeva samo bi odgodilo konačno rješavanje ovog spornog pitanja.

Ako zahtjev bude odbijen, u okviru druge tačke dnevnog reda današnje sjednice razmatrat će se Informacija o izvršenju prvobitno donesene odluke. S obzirom na to da nadležne institucije RS-a u zakonom predviđenom roku od šest mjeseci nisu usaglasile Zakon o praznicima s odlukom Ustavnog suda BiH, usvojena Informacija bi trebala biti proslijeđena Tužilaštvu BiH, koje bi, u skladu sa svojim nadležnostima, procesuiralo odgovorne za neizvršavanje odluke. Članom 239. Krivičnog zakona BiH propisano je da službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta BiH koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, ili sprečava da se takva odluka izvrši i na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U konačnici će Ustavni sud BiH razmotriti i zahtjev za donošenje privremene mjere, odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju referenduma, što bi moglo rezultirati zabranjivanjem odluke Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma. U praksi bi to, sudeći prema trenutnom stanju, značilo donošenje nove odluke kojoj bi se suprotstavilo rukovodstvo manjeg bh. entiteta i samim tim više posla u rukama Tužilaštva BiH. N. Pobrić

(N. Pobrić/Faktor.ba)

Related posts