Uspješna priča iz Ključa: Završen Festival omladinskog aktivizma

Još jedna aktivnost Vijeća mladih Ključ, Festival omladinskog aktivzma 2016., je uspješno privedena kraju. Više od četrdeset mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su imali priliku razgovarati na temu odlaska mladih.

Kako kažu u VMK: „Bio je ovo uspješan Festival! Učesnici su otišli motivirani za dalji aktivizam, svjesni da bez rada i istrajnosti nema ni rezultata.“ Na Festivalu VMK je ugostilo i nekoliko mladih ljudi koji su svoj rad i put do uspjeha prenijeli učesnicima. Među njima je bio i Avdo Halilović, mlad čovjek koji se bavi inovacijama, Borislav Đurić koji više od deset godina uspjeva održati omladinsku oragnizaciju Centar u Mrkonjić gradu i okupljati mlade oko raznih projekata i ideja te Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala BUKA.

„Gosti našeg festivala zajedno sa učesnicima su zaključili da nije rješenje otići iz BiH, već je rješenje raditi i ulagati energiju u svoje ciljeve i iste implementirati u BiH.“ – rekao nam je Armin Ćehić, koordinator FOA 2016.

Sa Festivalom predviđeni ciklus aktivnosti VMK se ne završava. Naime u skorije vrijeme organizatori zajedno sa učesnicima festivala će obilježiti i Dan mladih.

„Jedna od aktivnosti FOA bilo je i kreiranje ideje za obilježavanje Dana mladih 12.08. Odlučili smo poslati jednoglasnu poruku svima koji to budu htjeli čuti, a to je da mladi zaslužuju više pažnje, prostora za rad i dokazivanje. Prvenstveno, poruku ćemo poslati vlastima.“ rekla nam je Jasmina Banjalučkić, organizatorica i predsjednica VMK.

Pitalimo smo Jasminu o kakvoj ideji je riječ i odgovor je bio „bit će to jedna interesantna instalacija“. Dakle, ostaje nam da pratimo šta će se to desiti.

„Bila je ovo znatiželjna grupa mladih ljudi, prepunih ideja kako bi se neke stvari mogle riješiti u korist kako mladih tako i šire zajednice. Ja sam zaista zadovoljan i sretan što sam dio ovog tima koji se trudi i radi kako bi mladi dobili više prostora da pokažu šta znaju i mogu!“ izjavio je Amir Hajdarović, organizator i kako kažu Armin i Jasmina glavni i odgovorni za nadzor.

Čestitiamo timu VMK koji je još jednom pokazao da aktivizam vrijedi! Želimo im da njihova vizija Internacionalnog Festivala omladinskog aktivizma već sljedeće godine dobije dimenziju pa da ugoste i mlade iz Regije i Evrope.

Ovogodišnji festival su omogućili Schuler Helfen Leben BiH Fondacija koja je finansirala impelemntaciju projekta.

Organizatori se također zahvaljuju sponzorima i partnerima: Sportski savez općine Ključ, d.o.o. Schema i DMH Kafers koji su podržali FOA2016.

 

Related posts