Uspješan student i vrsni karatista: Sakibovu vitrinu krase tri povelje dekana i više od 100 medalja

Sakib Bitić, 21-godišnji mladić iz Kaknja, budući je inženjer građevine, a tokom svog školovanja ostvarivao je samo najbolje rezultate.

Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Kaknju s prosjekom 5,0, a trenutno je uspješan student četvrte godine na Politehničkom fakultetu u Zenici, odsjek Građevinarstvo.

Tokom ovogodišnje svečanosti promocije diplomanata i magistranata Univerziteta u Zenici dobio je Povelju dekana za najbolji prostignuti uspjeh i prosjek ocjena na trećoj godini (9,70).

– Do sada sam svake godine dobijao Povelju dekana za najbolji prosjek u svojoj generaciji. Prvu godinu sam završio sa prosjekom 9,25, drugu godinu s prosjekom 9,79, a treću s prosjekom 9,70, tako da već imam tri povelje dekana, priča nam Sakib.

Smatra da je stečeno znanje puno važnije od nagrada i priznanja. Za svoje uspjehe zaslužnim smatra i razrednog profesora u srednjoj školi Midhata Delića, koji mu je puno pomogao, baš kao i podrška porodice. Također, Bitiću je Fondacija Hastor putem stipendija olakšala obrazovanje.

Osim akademskih uspjeha, Sakib je izuzetno uspješan u sportu. Nekoliko godina se intenzivno bavio karateom, a bio je i član karate reprezentacije BiH.

– Karateom se bavim od 2003. godine. Međutim, sport je u BiH na niskim granama, pa sam se odlučio da posvetim više pažnje nauci. U karateu sam osvojio više od 100 medalja na raznim turnirima, dodaje u razgovoru za Faktor.

Dodao je da namjerava ostati u BiH, iako mnogi kvalitetni studenti razmišljaju o odlasku iz naše zemlje. Bit će sretan ako svoje znanje i kapacitete mogne usmjeriti u pravcu u kojem će pomoći svojoj državi i društvu.

(J. Herić/Faktor.ba)

Related posts