USK: Svečana akademija povodom obilježavana godišnjice osnivanja Petog korpusa ARBiH

Brojnim prigodama i manifestacijama u Unsko-sanskom kantonu obilježena je 24. godišnjica formiranja Petog korpusa ARBiH.

Bila je to prilika za podsjećanje na herojski put “sile nebeske” – korpusa koji je oslobodio pet gradova Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Bosansku Krupu i Veliku Kladušu.

– Peti korpus ostao je sinonim otpora agresiji. Činili su ga najhrabriji. Upravo zato ovogodišnja manifestacija nosi slogan “Tu smo”, da bi se poruka o trajnosti i vrijednosti ove jedinice u svojoj borbi prenosila i pamtila. Dvadesetprvi oktobar bio je presudan za sve što imamo, jer je na taj dan narod bihaćkog okruga odlučio formirati Peti korpus – rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su o ratnom putu govorili ratni komandanti generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

U okviru manifestacije organizovane su promocije knjiga “Alija Izebegović u vrtlogu političkih vojnih dešavanja u BiH, Evropi i svijetu 1992.-1995.”, “Grabež 1992.-1993.”, zatim izložbe dokumenata i sjećanja, kao i drugi kulturno-zabavni i sportski sadržaji.

(A.S./Faktor.ba)

Related posts