USK Samo oko fotelja: Rekorderi po broju premijera, vlada, ministara, stranaka i frakcija

Nakon četvrte rekonstrukcije Vlade Unsko-sanskog kantona od početka mandata, 2014. godine, još se vode polemike je li Vlada s premijerom Huseinom Rošićem na čelu legitimna.

Na nedjeljnoj 15. vanrednoj sjednici Skupštine USK-a mnogo toga nije definisano. Bile su tu i tvrdnje o upitnoj legitimnosti novog sastava Vlade.

«Ono što nije dobro, što znamo iz nekih ranijih vremena, jeste da je pet ljudi otišlo iz ministarstava i time je nastala pat-pozicija – ako imamo deset ministara, to je 5:5. I ovdje u Skupštini kada je 15:15 za jednu tačku dnevnog reda, ona ne prolazi. Dakle, u suštini Vlada je pala», tvrdi Hajrudin Halilović, zastupnik A-SDA u Skupštini USK-a.

I pet dana poslije, u A-SDA tvrde da ova Vlada nije legitimna, odnosno da je legalitet prvog čovjeka kantona Huseina Rošića upitan. Tvrde i da je da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine, kao i Ustav USK-a. Predsjedavajući Skupštine USK-a, visokopozicionirani kadar vladajuće SDA, to negira.

«Ne bih ulazio u te političke spekulacije pojedninih političkih stranaka, ali ja do danas nisam dobio niti jednu pismenu primjedbu na održanu sjednicu», kazao je Nijaz Hušić.

Činjenica je da skupštinska Komisija za izbor i imenovanja sa dva glasa za i tri suzdržana nije dala zeleno svjetlo za izbor novih ministara. Kroz četiri rekonstrukcije Vlade, tokom nekoliko mjeseci ministarskog staža, ministri nisu ni mogli započeti, a kamoli završiti posao. O tom pitanju i u samoj SDA nije bilo slaganja.

«Ne podržavam ovu rekonstrukciju zato što smatram da jedne eksperte drugim ekpertima nema potrebe mijenjati. Treba im dati prostora da rade i da pokažu šta znaju», ističe Mehmed Mahmić, zastupnik SDA u Skupštini USK-a.

Građane kantona najviše brine što je u svakoj rekonstrukciji promijenjen i ministar policije, što ne ulijeva nadu u sigurnost. A ni mjesecima nije zasjedala skupštinska Komisija za borbu protiv korupcije – pa je i opravdana sumnja da se ovdašnje vlasti bave isključivo foteljama.

federalna.ba

Related posts