USK: Radnici u zdravstvu očekuju saglasnost Vlade na granski kolektivni ugovor

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a održalo je danas vanrednu sjednicu povodom nedobijanja saglasnosti na granski kolektivni ugovor o kojem se raspravija unazad dva mjeseca. Na današnjoj sjednici dogovoreno je hitno rješavanje ovog problema . Nakon više od deset sastanaka koji su u protekla dva mjeseca održavani u Sarajevu parafiran je granski kolektivni ugovor na nivou Federacije za radnike zaposlene u zdravstvu. 1z sindikata zdravstvenih radnika očekuju od Vlada Kantona da saglasnost na granski kolektivni ugovor jer sljedeće sedmice ističe stari ugovor, kojim bi, ako novi ne bude usvojen, zdravstveni radnici ostali bez svojih prava, odnosno zakona koji im ta prava garantuju.

Sa ovim problemom predstavnici sindikata zdravstvenih radnika USK-a upoznali su, kako kažu, i premijera USK-a Huseina Rošića.

Mirsad Muhamedagić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata ističe da je vrijeme da se nadležne institucije pozabave ovim problemom koji bi radnicima u zdravstvu osigurao ono što im po zakonu pripada. Na današnjoj sjednici dogovoreno je da osnovne sindikalne organizacije u zdravstvenim ustanovama formiraju timove za pregovaranje sa poslodavcima kako bi pravilnik o radu usaglasili sa novim granskim ugovorima i Zakonom o radu. Predsjedništvo je u stalnom zasjedanju do sljedećeg četrvrtka kada će biti održan novi sastanak na kojem će se pokušati pronaći rješenje problema.

rtvusk.ba

Related posts