USK: Pojednostavljena procedura za dodjelu boračkih stipendija

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) kontinuirano pruža podršku obrazovanju mladih, kroz dodjelu stipendija putem Ministarstva obrazovanja, ali i Ministarstva za pitanje boraca i RVI. U ovoj akademskoj godini blizu 700 studenata iz boračkih kategorija dobilo je stipendiju u iznosu od 700 maraka. Resorni ministar Dževad Malkoč za narednu godinu najavljuje povećanje na 1000 maraka, te pojednostavljenje procedure za dojelu stipendija.

Pravo na stipendiju imaju djeca poginulih boraca bez obzira na godine, kao i djeca dobitnika ratnih priznanja ili odlikovanja, ratnih vojnih invalida, demobilisanih branilaca, organizatora otpora, dobrovoljaca, veterana i učesnika rata, kao i djeca umrlog demobilisanog branioca do navršene 25. godine. Obje kategorije moraju imati prijavljeno prebivalište u nekoj od općina USK-a.

„U akademskoj 2015./2016. znači putem ovog ministarstva su 683 studenta ostvarili pravo na dodjelu stipendije u iznosu od 700 KM“, kaže Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK,

Ministar najavljuje povećanje pojedinačnog iznosa stipendije od naredne godine, ali i pojednostavljenje procedure prilikom dodjele stipendija.

„Novina će biti ta da ćemo u pravilnik o kriterijima za dodjelu stipendija definisati da svi oni koji su dobili stipendiju u akademskoj 2015./2016. godini, a upišu narednu godinu, trebat će samo dostaviti uvjerenje o upisu. Tako ćemo pojednostavili proceduru dodjele stipendije i koja će iznositi 1000 KM“, kaže ministar Malkoč.

Ovo je svakako dobra vijest za sve studente, jer je dosad bilo potrebno prikupiti veliki broj dokumenata za stipendiju.

Related posts