USK: Općine spremno dočekuju izbore

Održavanje lokalnih izbora u BiH zakazano je za 2. oktobar. Međutim, desetak bh. općina još uvijek nije osiguralo novac za njihovo provođenje. CIK BiH stoga organizuje sastanke s predstavnicima lokalnih zajednica, kako bi što prije otklonili ovaj problem.

Utvrđeno je da pojedine općine nisu usvojile budžete, neke nemaju dovoljno sredstava, dok su nekima ostale sporne naknade članovima izbornih komisija. U Unsko-sanskom kantonu, kako saznajemo, sporna je jedino općina Bosanski Petrovac, jer je tamošnje Općinsko vijeće, umjesto 28 hiljada, usvojilo je odluku da se iz općinskog budžeta za provođenje izbora izdvoji pet hiljada KM manje.

Organizacija lokalnih izbora u BiH, koji će se održati 2. oktobra, koštat će oko osam miliona KM. Četiri miliona će se osigurati kroz budžete institucija BiH, a četiri miliona moraju osigurati jedinice lokalne samouprave. One koje to do sada nisu uradile imaju ograničen vremenski rok.

Izborni zakon BiH predviđa da jedinice lokalne samouprave sredstva za sufinansiranje organizacije lokalnih izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od raspisivanja.Ukolikou međuvremenu neka od općina ne ispoštuje zakonski rok i ne osigura novac, postoji mogućnost da se izbori u toj općini ne održe, te da cijeli slučaj dobije sudski epilog.

Međutim, ako je riječ o objektivnim razlozima, zakon predviđa da problem riješe viši organi vlasti, a to su kanton ili Federacija. U USK-u uglavnom su svi spremni za izbore. Grad Bihać osigurao je 150 hiljada KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, te isplatu naknada komisijama za ukupno 90 biračkih mjesta. Svaku komisiju čine predsjednik i četiri člana, te zamjenici, a njihove naknade su oko 80 KM.

U Sanskom Mostu već je izdvojeno 90 hiljada KM. Birački spisak još nije zaključen, ali smatraju će imati blizu 60 biračkih mjesta. Velika Kladuša je za 64 birališta planirala 77 hiljada, dok sa dvije hiljade manje raspolaže Bosanska Krupa, koja koja će imati 35 biračkih mjesta.

U Ključu smatraju da je za njihova 22 birališta dovoljno 46 hiljada KM, dok se u Bužimu već zna da imaju blizu 15 hiljada glasača, raspoređenih na 20 mjesta i sve će pokriti sa 40 hiljada KM. Ove godine umjesto 71, u Cazinu će biti 76 biračkih mjesta, a tamošnje Općinsko vijeće izdvojilo je iznos od 130 hiljada KM. Pravo glasa imat će 54 hiljade birača.

Jedini nezadovoljan je načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, kojem je Općinsko vijeće , za 16 birališta, umjesto 28 hiljada odobrilo svega 23 hiljade KM. Načelnik planira sastanak s predstavnicima Centralne izborne komisije i nada se da će problem uskoro biti riješen.

Ovogodišnji lokalni izbori raspisuju se za 74 općinska vijeća u FBIH, 57 skupština opština u RS-u, 131 načelnika u BIH, četiri gradska vijeća u FBIH, među kojima je i Bihać, šest skupština gradova u RS , te deset gradonačelnika u BIH i Skupštinu Brčko Distrikta. Smatra se da ove godine ima mnogo više birača nego što je to bilo na ranijim izborima.

Related posts