USK: Oko 34.000 učenika kreće u školu

lzvršene su sve neophodne pripreme, kako bi nova školska 2016/2017. počela na vrijeme, tvrdi ministar obrazovanja Adis Muharemović. Odmah sutra, na pNi dan škole, pivačićima će biti uručeni prigodni školski paketi, dok se zahtjevi osnovnih škola za produženi boravak, još uvijek razmatraju na osnovu njihovih stvorenih mogućnosti. Broj upisanih učenika prvih razreda, kaže, jednak je prošlogodišnjem, a školske klupe osnovnih i srednjih škola sutra će zauzeti ukupno 34.000 đaka. Kako nam je kazano u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, sve je spremno za novu 2016/ 2017. godinu.

Nadležna komisija još uvijek intenzivno radi na utvđivanju činjenica o tome koje od škola ispunjavaju uvjete za produženi boravak učenika, kako bi im se ovakve usluge što prije odobrile. Broj upisanih učenika u prve razrede, prema ministrovim riječima, na prošlogodišnjem je nivou i obuhvata 2.500 djece. Do samog početka školske godine, radilo se i na realizaciji brojnih projekata, a najznačajniji je onaj vezan za nabavku udžbenika prvačićima svih osnovnih škola na području USK, kako bi se roditeljima barem malo smanjili, za ovu svrhu, neophodni izdaci.

Neke od škola sutra će posjetiti i sam ministar. Za socijalno ugrožene učenike viših raueda takoder postoji raspoloživi fond besplatnih udžbenika. Kako bi se nastava za ukupno 34.000 učenika osnovnih i srednjih škola, u narednom periodu odvijala potpuno nesmetano, u posljednja dva mjeseca održano je niz sastanaka i sa sindikalnim predstavnicima. U istom periodu riješiće se i naknade za vanredne ispite, te za umrline članova porodice, dok bi do kraja godine trebale biti izjednačene i one za porodiljsko odsustvo. Isplata plata i toplog obroka vršiće se ustaljenom dinamikom. Kada je tehnološki višak u pitanju, nastavnici koji ne budu imali dovoljan fond radnih sati, nadoknadiće ih radom u drugim školama, dok će pojedinicima biti umanjene plate, do nove školske godine i nove raspodjele radnih sati. – piše rtvusk.

Related posts