USK: Od danas uplate za premije zdravstvenog osiguranja

U bankama i poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja širom USK-a od sutra se očekuju gužve jer počinje uplata premiju zdravstvenog osiguranja za 2017. godinu. Shodno odluci Skupštine USK , cijena ostaje na prošlogodišnjem nivou, odnosno 20 KM.

Uplatu je moguće izvršiti u cjelosti ili u ratama i to do 30.aprila naredne godine. U Zavodu ističu da su koristi od premije mnogostruke, a na listi su 124 usluge koje su besplatne za uplatioce.

Plaćanja su, ističe direktor Zavoda Almin Handanagić, oslobođene brojne kategorije stanovništva i po tom osnovu potraživanja Zavoda od Vlade, na godišnjem nivou, iznose oko milion KM. Među njima su RVI sa odrđenim postotkom invaliditeta, oboljeli od malignih oboljenja, zatim osobe koje su izvršile transplantaciju organa, duševni bolesnici, predškolska i školska djeca te stariji od 65 godina koji su osigurani preko centara za socijalni rad.

Očekivani prihodi Zavoda od uplate premije kreću se oko tri miliona KM. U paketu zdravstvene zaštite u USK ovaj iznos nije zanemariv, naglašava Handanagić. Dodaje da će planom za 2017., zdravstvenim ustanovama u kantonu biti usmjereno milion i 300.000 maraka više u odnosu na ovu godinu, dijelom zahvaljujući i uplatama po osnovu premije, piše RTVUSK.

Related posts