USK: Na tržnicama povećana inspekcijska kontrola

Zahvaljujući posljednjim zajedničkim pojačanim inspekcijskim kontrolama kantonalnih i federalnih inspektora u Unsko-sanskom kantonu, a s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada nacrno, broj izdanih prekršajnih naloga je znatno smanjen.

Poslodavci s ovog područja imaju manji broj neprijavljenih radnika i uredovali su se po pitanju evidentiranja prometa.

Kantonalni veterinarski inspektori provode inspekcijske nadzore na izbijanju zarazne bolesti preživara – plavog jezika.

– Odmah poslije prijava koje dobijemo iz veterinarskih stanica ili od vlasnika životinja, izlazimo na teren gdje utvrđujemo bolest i dalje pratimo zdravstveno stanje životinje – kazao je Mahmut Jukić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Vlasnicima zaraženih životinja prepisuju se mjere u cilju suzbijanja bolesti, a i kako bi na osnovu obavljenih analiza u narednom periodu vlasti na državnom nivou propisale određena sredstva za preveniranje bolesti plavog jezika.

Direktor Jukić je najavio u narednom periodu pojačane inspekcijske kontrole subjekata koji pružaju usluge tržnice na malo i osoba koje se bave trgovinom na tržnicama.

– Prije desetak dana smo kontrolirali izvršenja rješenja samo kod trgovaca koji se bave uslugama tržnice i nismo zadovoljni rezultatima. Nedostaci nisu uklonjeni u potpunosti, i dalje imamo veliki broj malih trgovaca koji prodaju novu industrijsku robu bez odobrenja za rad – naglasio je Jukić.

Inspektori više neće tolerisati rad trgovaca na tržnicama bez odobrenja, jer su im – kako nam je rekao Jukić, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH olakšane obaveze. Oni ne moraju posjedovati fiskalni uređaj posredstvom kojeg bi evidentirali promet. Stoga, imaju sve pogodnosti da se registruju kao legalni trgovci.

(A. S./Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Related posts