Upozorenje iz Unije studenata Univerziteta u Bihaću: Pojedini profesori zbog svojih pozicija vrše pritisak na studente

Studenti na fakultetima Univerziteta u Bihaću pod stalnim su pritiscima pojedinih profesora, koji na svaki način pokušavaju imati prevlast u donošenju odluka u upravljačkim tijelima Univerziteta, kazali su, obraćajući se novinarima, studenti članovi Unije studenata.

Zbog stanja na Univerzitetu, posebno dešavanja oko izbora upravljačkih struktura, dekana, prodekana i prorektora, članovi Unije studenata Univerziteta u Bihaću obratili su se javnosti.

– Studenti su izloženi pritiscima pojedinih profesora – kazao je Dino Felić, predsjednik Unije studenata dodajući:

“Ti profesori na svaki način pokušavaju zadržati dominantnu ulogu prilikom izbora upravljačkih struktura potiskujući prava studenata, zbog čega nam se prijeti poništavanjem ispita, te drugim ucjenama.Čak nisu izostale ni pritisci i prijetnje i na privatnoj osnovi.”

Felić je dalje naveo primjer izbora dekana na Visokoj zdravstvenoj školi, gdje primjerice glas studenta u naučno-nastavnom vijeću može odlučiti konačan izbor kandidata.

O konkretnim imenima profesora u Uniji nisu govorili. “Objelodanit će ih”, kazali su kada njihove kolege studenti budu spremni da protiv tih profesora svjedoče u eventualnom postupku.

U Uniji studenata traže od nadležnih institucija da se prestane sa politiziranjem na Univerzitetu u Bihaću, posebno politiziranjem izbora upravljačkih struktura i da se osiguraju uvjeti za normalan rad fakulteta.

Studenti su i ovoga puta ukazali i skrenuli pažnju javnosti na probleme rada Pravnog fakulteta, a posebno kako je kazao Enis Čelebić, na uvjete rada koji su ispod svakog minimuma zbog stanja i neuslovnosti zgrade fakulteta, koja još uz to sve i tone.

(A. S./Faktor.ba)

Related posts