Unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca gotovo 11,5 milijardi KM

Ukupan unutrašnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je iznos od gotovo 11,5 milijardi KM u 2015., pišu Poslovne novine u novom broju.

Navode da je “začarani krug” dužničko-povjereničkih odnosa i dalje “rak rana” bh. privrede, stoga je kompanija LRC iz Sarajeva pokrenula besplatni servis “Bonitetna ocjena potraživanja”, kao svojevrsni vid podrške bh. privrednicima koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja.

Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u finansijskim pokazateljima bh. privrede, milijarde KM “zarobljenog” kapitala i dalje se nalaze u “nedokučivoj zoni” i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje. Ukupan iznos potraživanja bh. firmi od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. imao je skok od 94 miliona KM i dostigao iznos od 11,416 milijardi KM. Gledajući po entitetima, na potraživanja firmi u Federaciji BiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u Repulici Srpskoj potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.

Kako pišu Poslovne novine, zbog problema sa naplatom vlastitih potraživanja, bh. privrednici su suočeni i sa otežanim plaćanjem svojih obaveza, pa su obaveze prema dobavljačima u 2015. porasle čak za 63 miliona KM u odnosu na 2014. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM.

Ističu da, uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obaveze, ne čudi činjenica da je kompletna bh. privreda, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogćnosti servisiranja svojih tekućih obaveza. Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh firme je 71, dok je taj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima 171 dan.

Analiza mogućnosti naplate i formiranje “Bonitetne ocjene potraživanja” su dostupni kao besplatan servis u sklopu LRC agencije za upravljanje potraživanjima. Ta usluga je svojevrstan vid podrške privrednicima u BiH koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, a samim tim omogućiti urednije izmirivanje svojih obaveza.

Bonitetna ocjena potraživanja predstavlja jedinstvenu procjenu mogućnosti naplate, a formira se na osnovu finansijskih pokazatelja, kao što su tekući i ubrzani pokazatelji likvidnosti koji su adekvatan pokazatelj koliko je kompanija u stanju svojim poslovanjem pokrivati svoje tekuće obaveze.

Također, značajnu ulogu u kreiranju ocjene igraju i bogata, višegodišnja sudska praksa, više od 140.000 pokrenutih postupaka za naplatu potraživanja, informacije iz LRC registra dužnika, istorije blokada i aktivacija transakcijskih računa, iznos i starost dugovanja, te prethodne, registrovane platežne navike.

Related posts