Ukradeni BMW-ovi završe Istočnom Sarajevu, a Volkswageni u zapadnoj Hercegovini

Italijanskom državljaninu je u Međugorju ukraden terenac audi Q5. To je samo jedna u nizu sličnih prijava u BiH, gdje svaki dan u prosjeku nestane po pet vozila i čiji su gradovi postali kao “švedski stolovi” auto-mafijašima.

I dok policija tek pretpostavlja da se s područja Mostara učestalo nestali BMW-ovi mahom odvoze u Istočno Sarajevo, a vozila marke Volkswagen prema zapadnoj Hercegovini, očajni vlasnici, koji uglavnom nemaju skupe police osiguranja, pozivaju javnost u pomoć, kao što je apel uputio jedan Širokobriježanin kojemu je u srijedu između 22 sata i ponoći u Zagrebačkoj ulici ukraden passat B5 (1.9 TDI, 2005., tamnoplave boje), ili, izlažući se najgorim rizicima, sami kreću u potragu, spremni platiti otkupninu, piše Večernji list.

Obično im nakon toga zazvoni telefon, a s druge strane glas kaže: Ako hoćeš auto nazad, spremi novac! Visina otkupnine se kreće čak i do 20.000 KM ako su u pitanju skupocjeni automobili poput audija i BMW-a, a koju traže iz sokolačkog ili paljanskog klana, koji su povezani s ekipama iz Srbije i Crne Gore, gdje uglavnom završavaju ukradena vozila.

Uvijek su aktualni golfovi, od četvorke do sedmice, a za njih traže otkupninu od četiri do šest hiljada maraka, dok se golfovi trojke, dvojke i jedinice kradu isključivo zbog dijelova.

– Kradu aute za koje imaju potrebnu opremu, odnosno dekodere, te koje će, jednostavno, prodati po nižoj cijeni ili, pak, rastaviti u dijelove. Skupocjena vozila imaju “zeder” i “hudiny” koji se računalno otključavaju, dok su “lavlje kandže” prošlost, poprskaju ih sprejem i otkinu… Iz Srbije donose opremu, različite brave, skinu tvoju i stave svoju i sve to za nekoliko sekundi. I za GPS imaju računar. Riječ je o jednom od najunosnijih poslova i dio su međunarodnog lanca, kažu poznavatelji svijeta podzemlja, dodajući kako je velik novac u igri, toliko da su se počeli između sebe ubijati.

Naime, nakon nedavnog takvog slučaja, u Sarajevu je zapaljen terenac BMW koji je još ljetos ukraden u Mostaru.

– Najviše kradu za vrijeme vremenskih nepogoda ili smanjene pozornosti građana. Sve češće s njima idu i djevojke, manje su sumnjivi kao par, lakše obave posao, zaključuju stručnjaci napominjući kako snažnije grupe uglavnom imaju saradnike u policiji, a postoje i “tiperi” koji o mogućim žrtvama prikupljaju informacije na terenu ili su pak posrednici pri otkupu. Kako ističu, u Sarajevu postoji razrađena shema kada je u pitanju otkup vozila te, ako se raspitate na pravim mjestima, lako možete doći do ljudi koji su povezani s posrednicima.

– Kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvadite ključ iz kontakt-brave, zaključajte i ne ostavljajte dokumente. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Ugradite alarmni uređaj i elektroničku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga). Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila. Zatvorite pomoćni krov i prozore. Ne ostavljajte vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora. U slučaju nestanka i uočenoga oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i komšijino, savjetuju iz policije.

/vecernji list

Related posts