Ukoliko krećete na duže putovanje: Pročitajte šta savjetuju iz BIHAMK-a

Nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Kolovoz je suh, a frekvencija vozila je umjerenog intenziteta, saopćavaju iz BIHAMK-a.

Zbog visokih dnevnih temperatura, vozačima se preporučuje da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko ipak putuju tokom dana, da prave češće pauze. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu. Apeluje se na vozače teretnih vozila da se, zbog duže kolona putničkih vozila, nakratko isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla nepotrebna i rizična preticanja.

Na autoputu A-1 nema vanrednih ograničenja, dok je na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška zbog izgradnje vijadukta, zatvorena petlja Mahovljani.

Na dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-4 Banja Luka-Čelinac, M-18 Priboj-Simin Han i M-5 Rakovica-Kobiljača, kao i magistralne puteve na području Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH, a duža zadržavanja bilježe se na graničnim prelazima Prisika, Ivanica, Bijača, Crveni Grm, Gabela Polje i Doljani na jugu naše zemlje, te Izačić, Velika Kladuša i Bosanski Brod na sjeveru. Na ostalim graničnim prelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Vozače napominjemo da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.
…………………………….
“VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT”. Sigurnosni pojasevi su najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu, kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu i zato VEŽITE SIGURNOSNI POJAS ZA VRIJEME VOŽNJE, BEZ OBZIRA KOLIKO KRATKO VOŽNJA TRAJALA !
…………………………….
BIHAMK u periodu do 06. 08. u saradnji sa lokalnom policijom realizuje tradicionalnu saobraćajno-preventivnu akciju kontrole tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila pod nazivom “Putujte sigurno”.

Related posts