Uhapšeni iz Velike Kladuše i Cazina u akciji ”Čarli” ispitani i pušteni

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su u srijedu akciju kodnog naziva ”Čarli”. U okviru akcije pretreseni su objekti na 14 lokacija na području Cazina i Velike Kladuše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Pretresi na određenim lokacijama trajali su do kasnih večernjih sati. Na dvije lokacije na području Velike Kladuše, u ilegalnom skladištu, pronađena je velika količina krijumčarenih auto dijelova. Prema preliminarnim procjenama, vrijednost pronađene robe iznosi više od 500.000 KM.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, jedinstvene carinske isprave, veća količina bjanko falsifikovanih faktura, pečati, računarska oprema, telefoni, SIM kartice, USB stikovi, memorijske kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

Aktivnosti su provedene po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U okviru akcije ”Čarli” uhapšeno je sedam osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i nedozvoljeno skladištenje robe, a sve u vezi s nezakonitim aktivnostima prilikom uvoza u BiH polovnih automobila, rezervnih dijelova i drugih roba.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, uhapšene osobe, shodno uputama postupajućeg tužioca, su otpuštene, a daljnje aktivnosti po ovom predmetu intenzivno se nastavljaju, saopćeno je iz SIPA-e.

Related posts