Uhapšen komandant baze Incirlik, objavljena snimka lidera vojnog udara

Komandant vojne baze Incirlik, brigadni general Bekir Ercan Van, pritvoren je danas zbog sumnje da je učestvovao u vojnom udaru.

Vojnu bazu Incirlik koriste Sjedinjene Američke Države i ostali koalicioni partneri u borbi protiv militanata tzv. Islamske države, prenosi Reuters.

Kako je javio reporter AA, u toku je hapšenje visokorangiranih pripadnika oružanih snaga povezanih sa terorističkom organizacijom Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY), odgovornom za sinoćnji pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u Turskoj.

U okviru istrage u vezi s pokušajem državnog udara koji je u petak navečer pokušala izvesti grupa vojnika odana terorističkoj organizaciji FETO/PDY, priveden je bivši zapovjednik zračnih snaga Turske general Akin Ozturk, za kojeg se smatra da je lider neuspjelog puča. Pogledajte Ozturka i njegove saučesnike tokom boravka u policijskoj stanici u Ankari…

Anadolu Agency (AA) došla do je prvih fotografija i videozapisa Ozturka protiv kojeg traje postupak u Odjelu za borbu protiv terorizma. Na glavi Oztekina jasno su vidljive ozljede, za koje nije objavljeno jesu li nastale tokom hapšenje ili tokom “prvog ispitivanja”.

Kasno navečer u petak, turske vlasti su kazale da se u zemlji pokušava izvršiti vojni udar. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te noći je pozvao građane da izađu na ulice, ističući da puč pokušava izvesti mala grupa unutar vojske.

Puč je suzbijen rano u subotu, a turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su pristalice puča u pritvoru i da se zemlja vraća u normalan život.

Pripadnici turske policije ušli su danas i u zgradu komande 3. Vazduhoplovne baze u gradu Konya, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od 260 osoba je poginulo, a nekoliko hiljada povrijeđeno tokom tog događaja. Oko 6.000 osoba nalazi se u pritvoru, prenosi Sputnik.

Turski predsjednik optužio je imama Fethullaha Gulena u egzilu da je organizator neuspjelog vojnog udara.

Related posts