Ugledni istraživač tvrdi: Bosanske piramide starije su od egipatskih!

Bosanske piramide definitivno postoje, a prema mom mišljenju, starije su od egipatskih piramida, kazao je u ekskluzivnom razgovoru za Avaz svjetski poznati pisac i istraživač Erich von Daniken.

– U Visokom me prije nekoliko mjeseci ugostio arheolog Semir Osmanagić, koji je na mene ostavio veoma pozitivan utisak. Nakon što sam obišao brdo Visočica, zaključio sam da je veći dio brda prirodan, ali i da je neko u dalekoj prošlosti radio na tom brdu. Naši preci namjenski su napravili da to brdo izgleda kao piramida – kazao je Deniken.

Dodao je da je obišao i tunele unutar piramide te da su oni definitivno prokopani, za njega nema sumnje u postojanje bosanskih piramida, a jedino pitanje koje ostaje jeste ko je to uradio, zašto i kada.

Na upit je li čuo za kamene kugle koje se nalaze u BiH, odgovorio je da, nažalost, nije imao priliku da ih vidi, ali da će se obavezno vratiti u BiH da obiđe i taj fenomen.

Govoreći o emisiji „Drevni vanzemaljci“ (Ancient Aliens), u kojoj je i sam čest gost, Deniken ističe da je ova serija popularna zbog toga što ljudi nisu samo proizvod evolucije nego i uplitanja tih stranih bića u naš razvoj.

– Mislim da je Osmanagić u pravu kada kaže da su bosanske piramide veoma stare, ali teško je tvrditi koliko. Mislim da su starije čak i od egipatskih piramida, koje su sagrađene 2.500 godina prije nove ere, od faraona Hufua (Khnum-Khufu) iz četvrte egipatske dinastije starog kraljevstva. To je bitno znati, jer su umjetni dijelovi bosanke piramide stariji od toga – pojasnio je Deniken.

Prema njegovim riječima, niko još nema odgovor na pitanje ko je gradio bosanske piramide, jer uvijek istraživači nailaze na isti problem, a to je da historija nije potpuna.

– Nije potpuna jer su uništene najveće i najstarije svjetske biblioteke, poput one u Aleksandriji. Ono što je sačuvano jesu religijski tekstovi poput Biblije, Tore i drugih. Trenutno nam nije dostupna nikakva informacija o nama koja je starija od 5.000 godina, najstariji su tekstovi o Sumeru. Ipak, kada je riječ o bosanskoj piramidi, ona je starija od sumerskih tekstova – naglasio je Deniken.

Istakao je da je proputovao cijeli svijet te da je bio na svim čovječanstvu poznatim piramidama, ali da nikada nije vidio ništa slično onome što je vidio u BiH, piše Depo.

– U Švicarskoj postoji planina Miten, koja s jedne strane izgleda kao piramida, sjenka koju daje također liči na piramidu, ali riječ o prirodnom fenomenu. Posve drugačije je u BiH, strane brda promijenjene su da bi odgovarale pravcima sjever-jug i istok-zapad. Također, na vrhu Visočice postoje kamene ploče koje su definitivno djelo čovjeka – smatra Deniken.

– Trenutno ne mogu reći tačno kada ću doći u BiH, ali ja volim putovati ljeti. Moram reći da izuzetno volim BiH, imate predivnu državu i s veoma dobrim i susretljivim ljudima. Vjerovatno ću ovaj put doći na nekoliko dana. Uvijek radim, iako su mi 82 godine, moj mozak funkcionira kao kod mladića. Napisao sam više od 40 knjiga, još ne planiram pisati knjigu o bosanskim piramidama, ali svakako ću spomenuti taj fenomen u svojoj sljedećoj knjizi – zaključio je Deniken.

– Vjerujem da je današnje čovječanstvo djelimično vanzemaljskog porijekla, stoga mi svi osjećamo da ima nešto u našoj prošlosti što dolazi s drugih planeta. To je dio našeg genotipa. Zbog toga ta serija već ima više od 1.500 epizoda, a nisam znao da se prikazuje i u BiH – kaže Deniken.

Related posts