Učenici Gimnazije iz Bosanske Krupe na Evropskom seminaru u Grazu

Evropski seminar na temu Evropske vrijednosti i pravna sigurnost u Evropi, održan u Grazu od 9.-11.11.2016 (Europaseminar „ Europäische Werte und Rechtssicherheit in Europa“)

Izlaganja su imali Mag. Belma Coković, kao predstavnik Austrijske ambasade Beograd, na temu Percepcija vrijednosti građana Srbije u kontekstu Evropske unije, Mag. Romed Perfler, MA voditelj tima Austrijska fondacija za integraciju na temu – Vrijednosti zajedničkog života kao osnove rada integracije u Austriji, Mag. Maria Pichlbauer iz EU referata internacionalizacije imala je radionicu na temu «Ima li EU-novca za moje projektne ideje».

Univ. Prof.Mag.rer.soc.oec.Dr.iur. Wolfgang Bnedek iz Institut za ljudska prava i međunarodne odnose izlagao je na temu Trenutni izazovi provedbe ljudskih prava i njihova važnost u Evropi.

Veliku pažnju je izazvalo izlaganje učenica gimnazije „Bosanska Krupa“ Nejre Hodžić i Lejle Ćosić koje su zajedno sa svojom mentoricom profesoricom Edisom Ćosić pred Univerzitetskim profesorima i uvaženim gostima na njemačkom jeziku izlagale na temu «Migracija u Bosni i Hercegovini – od migranata takozvanih gastarbajtera, preko migracije izbjeglica, pa do visoko kvalificiranih migranata» («Migration: Bosnien-Herzegowina von Gastarbeitermigration über Flüchtlingsmigration bis hin zu Migration Hochqualifizierter“.

Tema je obradila tri generacije migriranja, ali svaka migracija je imala svoj povod, ali zajednički nazivnik – migracija. Prezentacija je urađena autentično i uključila je i istraživanje koje su učenice uradile u svojoj školi, te je naša stvarnost i zbilja.

Nakon izlaganja teme, razvila se burna diskusija i rasprava, gdje je potvrđeno sve ono što je prezentirano, a učenice i mentorica su dobile sve pohvale na stručnom i profesionalnom poslu, ali i hrabrom potezu – jer je trebalo mnogo rada, truda i vježbe, ali i hrabrosti, da se obradi ovako jedna kompleksna tema i da učenice izlažu pred auditorijem visoko obrazovanih ljudi iz zemalja Jugoistočne Evrope – na stranom jeziku.

Related posts