U toku opsežna diplomatska operacija: Dodik ide u izolaciju, a BiH brže ka Evropi

Prijestonice ključnih država zapadnog svijeta započele su, prema saznanjima “Dnevnog avaza”, opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika, s namjerom da se izvrši dodatni pritisak, a ojačaju opozicija u RS te proevropske snage u cijeloj državi, tvrde dobro upućeni diplomati.

Nakon što je odbio odustati od ilegalnog referenduma, uprkos odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se u diplomatskim krugovima, ušao u teški politički ofsajd.

Entitetske vlasti

Prvi korak u toj operaciji jeste potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao protupravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski zvaničnik, prestao biti sagovornik i faktor bilo kakvog značaja.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bh. teritorije u organizaciji entitetskih vlasti.

Nijedan visoki američki, njemački ili evropski zvaničnik nije se precizno očitovao, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara. Primjerice, Johanes Han (Johannes Hahn), evropski komesar za proširenje, najdirektnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se “vladavina prava mora poštovati”, aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće.

Danima novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakciju iz prijestonica, od Vašingtona do Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid šutnje. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u saopćenju ambasadora delegiranih u našoj zemlji. I tako će, kako nam je rečeno, i ostati.

– Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerirali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je posljednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz ćorsokaka. Ovako je možda dobio neki izborni poen, ali je dugoročno izgubio mnogo – navodi naš diplomatski izvor.

Progresivne snage

To što visoki zvaničnici potpuno ignoriraju održavanje referenduma, nije, kako se tvrdi, znak nezainteresiranosti, nego naprotiv, usaglašenog “okretanja glave” od ilegalnih aktivnosti te jačanje uloge državnih institucija i podrške proevropskim i naprednim faktorima u BiH.

– EU je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvatanje aplikacije za članstvo. Jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati evropski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promijenila i BiH je dobila zeleno svjetlo, a Dodik crveno – kaže nam sagovornik.

Značaj Distrikta Brčko

Najkonkretniji korak koji je međunarodna zajednica uradila, a on je i indikator za taktiku, jeste zabrana održavanja referenduma u Distriktu Brčko. Supervizor Brus Berton (Bruce), američki diplomata, nije dozvolio na teritoriji Distrikta nelegalnu aktivnost, a lideri bošnjačke koalicije Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić nisu slučajno odabrali da baš jučer obojica održe predizborne skupove u ovom gradu.

avaz.ba

Related posts