U Švedskoj “problemi”: Zbog viška uplaćenog poreza vlada građanima vraća 4 milijarde eura

Švedska vlada je suočena s neplaniranim refundiranjem poreza nakon što su građani tokom 2016. godine namjerno uplaćivali veće iznose novca u državnu kasu, što je posljedica negativnih kamata na štednju u zemlji.

Iako je povrat poreza normalna praksa u gotovo svim zemljama svijeta, Švedska bilježi nenormalno velike količine novca koji mora vratiti.

Prema informacijama koje je u srijedu objavila državna vlada, Švedska je kraj 2016. godine dočekala sa suficitom od 8,96 milijardi eura. Gotovo polovina suficita uzrokovana je prekomjernim plaćanjem poreza, što fizičkih, što pravnih osoba koje su tim putem zapravo htjele zaraditi.

S negativnim kamatama od -0,5 posto, držanje novca u bankama zapravo može odnijeti novac s računa korisnika, umjesto da ga stvori. Zahvaljujući poreznom sistemu, Šveđani mogu “zaraditi” plaćajući veće količine poreza nego što je potrebno.

Naime, nagomilavanjem novca u poreznim računima građani mogu računati na državnu kamatu od 0,56 posto, prenosi Business Insider.

Ovo je i više nego pogodno rješenje za građane, ali košta državnu vladu koja zbog toga ima opravdani razlog da Šveđane obeshrabri u upotrebi spomenute prakse.

Related posts