U Sanskom Mostu otvorena ribolovna sezona

Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održan je i ove godine na lokalitetu odmorišta na rijeci Dabar, u prisustvu velikog broja sanskih ribolovaca i njiihovih gostiju. Ovaj događaj se održava već godinama i vremenom je prerastao u svojevrsni lokalni praznik koji okuplja veliki broj sanskih ribolovaca i njihovih gostiju.

Iako ribolovna sezona neprekidno traje, ribolov na potočnu pastrmku je vremenski ograničen u periodu između prvog oktobra i prvog marta. Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje da se nazove sportskim. Period kada je zabranjen lov ove riblje vrste je vrijeme njenog mrijesta i reprodukcije, te je zbog toga ova riblja vrsta zaštićena. Istovremeno, ovaj događaj označava i svojevrsnu vremensku prekretnicu, te smjenu godišnjih doba. Predsjednik Društva sportskih ribolovaca „Sana“, Fahrudin Muhić, izrazio je dobrodošlicu svim ribolovcima i ostalim gostima, istakavši kako je važno da se ova tradicija održava i obogaćuje tokom vremena.

Rijeka Dabar je posebno bogata potočnom pastrmkom pa su brojni sportski ribolovci bili u prilici da okušaju svoje umijeće. Brojni Sanjani koji žive i rade u inozemstvu, kao i njihovi gosti, ne propuštaju dolazak na ovaj događaj.

Ni ovoga puta okupljanje sanskih ribolovaca nije proteklo bez dobrog druženja i tradicionalnih specijaliteta kao što je fiš paprikaš i riba na žaru. – piše rtvusk.

Related posts