U Sanskom Mostu obilježena 72. godišnjica održavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

Prigodnim sadržajima danas je u Sanskom Mostu obilježena 72. godišnjica održavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Tom prilikom položeno je cvijeće na spomen-ploču koja se nalazi na mjestu nekadašnje zgrade u kojoj je održan ovaj historijski događaj, te na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana.

Na svečanoj akademiji, prisutnima se obratio profesor historije Velid Selman, koji je govorio o značaju ZAVNOBiH-a u kontekstu hiljadugodišnje državnosti Bosne i Hercegovine.

Selman je istakao kako je BiH jedna od rijetkih država koja je kroz nekoliko stoljeća zadržala svoje izvorne granice, iako se nalazila u sastavu nekoliko velikih carstava. U periodu Drugog svjetskog rata, kroz odluke ZAVNOBiH-a, naša zemlja je dobila potvrdu svoje državotvornosti čime su osujećene vjekovne težnje nacionalističkih pokreta u Srbiji i Hrvatskoj da rasparčaju i podijele bosanskohercegovačko tkivo, istakao je Selman.

Pored državotvornosti, ZAVNOBiH je našoj zemlji podario i Deklaraciju o ravnopravnosti građana i naroda koji žive na ovim prostorima. U ovom historijskom dokumentu ističe se kako je Bosna i Hercegovina državotvorna zajednica tri ravnopravna naroda, te sastavni dio buduće federativne države Jugoslavije.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a označilo je prekretnicu u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su konstituisani temelji na kojima se i danas gradi naša zemlja, rekao je profesor Selman.

Načelnik Općine Sanski Most, Mustafa Avdagić, naglasio je kako je Bosna i Hercegovina uvijek opstajala u historijskim turbulencijama koje su razarale i velika carstva.

„Ovu činjenicu prije svega treba da zahvalimo patriotima koji su uvijek stajali na braniku naše zemlje. Tako je bilo i u vrijeme Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a, ali isto tako i u periodu agresije 1992.-1995. godine kada su Bosnu i Hercegovinu odbranili njeni najbolji sinovi i kćeri. Nima dugujemo vječnu zahvalnost“, naglasio je načelnik Avdagić.

Kulturno-umjetnički program koji je priređen u povodu obilježavanja ovog historijskog događaja uveličali su hor „Harmonija“, te učenici Niže muzičke škole iz Sanskog Mosta.

Related posts