U SAD-u podignuta optužnica protiv 13 ruskih vojnih obavještajaca

Američka savezna velika porota potvrdila je podizanje optužnice protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog hakiranja kompjuterske mreže predsjedinčke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

Optužnica je u okviru istrage koju vodi specijalni tužilac Robert Mueller podignuta tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Putinom u Helsinkiju. Stoga je čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao predsjednika Trumpa da otkaže samit, a šefica demokrata u Zastupničkom domu Nensi Pelosi zatražila je od Trumpa da dogovori s Putinom da prestanu “kontinuirani ruski napadi na našu demokratiju”.

Danas se oglasio i Kremlj saopćenjem u kojem Trumpa nazivaju svojim partnerom.

– Smatramo Trumpa našim partnerom s kojim možemo pregovarati – rekao je novinarima savjetnik Kremlja Jurij Ušakov, dodajući kako se nada da će se kontakti dvojice čelnika nastaviti i nakon samita.

Nijedna strana ne očekuje da će jednodnevni sastanak riješiti ključne probleme između dvije države, ali Kremlj se nada da će to biti početak procesa prema postupnoj obnovi veza.

– Stanje u bilateralnim odnosima je vrlo loše. Treba nečim početi kako bi se obnovili – naglasio je Ušakov.

Odnosi Moskve i Washingtona, na najnižem nivou od Hladnog rata, posebno su pogoršani zbog optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016, kao i različitim gledanjima na rat u Siriji i Ukrajini.

Trump inače danas boravi u Velikoj Britaniji gdje se između ostalog sastao i s kraljicom Elizabetom II. u dvorcu u Windsoru, javlja BBC. Trumpa su u posjeti Londonu dočekali deseci hiljada demonstranata, a organizatori su izjavili da ih se kasnije okupilo čak 100.000. Najavljeno je čak 68 događaja u znak protesta protiv Trumpa širom Velike Britanije.

Izvor: Agencije

Related posts