U Potočare stigli učesnici supermaratona iz Bihaća

Šest učesnika prvog Maratona mira “Goražde – Žepa – Srebrenica“ stigli su u Potočare kako bi odali počast žrtavama genocida u Srebrenici.

Prešli su stazu dugu oko 130 kilometara, od Memorijalne šume 8.372 na Posestri kod Goražda, preko Ustiprače, Rogatice, Borika, Žepe do Srebrenice i Potočara.

Po dolasku su poručili da bi zbog šehida istrčali i 8.372 kilometra.

U Potočare su stigli i učesnici supermaratona iz Bihaća. Iz grada na Uni su krenuli u petak ujutro. Podsjetili su da je ovo sedmi supermaraton Bihać – Srebrenica, sa porukom mira, ljubavi i tolerancije i najvažnijom: da se nikad ne ponovi Srebrenica.

Prešli su 470 kilometara. Poručili su: “Neka živi BiH i Srebrenica”. U Potočare su stigli i učesnici supermaratona iz Tuzle.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a bit će ukopan zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine je Mustafa Hadžović. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

(Faktor.ba/Foto: Anadolija)

Related posts