U PK USK održana edukacija “Tržište i proizvodnja maline”

Danas je u Bihaću u Privrednoj komori USK održana edukacija na temu “Tržište i proizvodnja maline” koju su organizirali Vanjskotrgovinska komora BiH i Switzerland Global Enterprise/SIPPO (Švicarski program podsticanja uvoza u EU i Švicarsku), u suradnji sa Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona.

Cilj organizacije ove stručne edukacije je jačanja izvoznih kapaciteta firmi iz sektora svježeg voća i povrća.

Nakon uvodne i pozdravne riječi organizatora i predstavljanja misije i aktivnosti Switzerland Global Enterprise/SIPPO (Švicarski program podsticanja uvoza u EU i Švicarsku) u Bosni i Hercegovini, predstavljeni su i predavači: Prof.dr. Nikola Mićić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci i gdin. Mile Gluvačević, ekspert za organsku proizvodnju.

Osim o samoj sadnji, načinu i tehnologiji uzgoja maline, te trendovima u svijetu i u Bosni i Hercegovini, prisutni su imali priliku čuti koje su to sortimenti maline koje se mogu preporučiti za uzgoj remontantnih sorti maline (Himbo top, Tula magic, Glen Ample, te Polka, Heritage, Amira, Kwanza), kao i za uzgoj namijenjen zamrzavanju (vilamet, miker i fertodi zamatos).

Prisutni su dobili i izuzetno korisne informacije o tržištu malina i njihovom izvozu.

Naime, sa područja Zapadnog Balkana zamrznuta malina najviše se izvozi u zemlje Evropske Unije, čak 97% i to u Njemačku,, Francusku, Holandiju i Belgiju. Najveći izvoznici zamrznute maline u svijetu su Srbija, Čile i Poljska, a najveći uvoznici Njemačka, Francuska i SAD, dok svježu malinu najviše izvoze Meksiko i Španija, a najveći uvoznici su SAD, Kanada i Velika Britanija.

Na današnjoj edukaciji je također bilo riječi o organskoj proizvodnji i certifikaciji, a u ovom dijelu značajne informacije, prisutnima je prenio ekspert za organsku proizvodnju Mile Gluvačević.

Na današnjoj edukaciji sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Općina, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, kompanija i proizvođači maline iz Bihaća, Banja Luke, Sarajeva, Bosanskog Petrovca, Srpca, Kozarca, Bužima, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Skopja.

Related posts