U mostarskoj bolnici preminule tri bebe, roditelji sumnjaju na bakteriju

U Kliničkoj bolnici u Mostaru za nepunih mjesec dana umrle su tri bebe, a roditelji sumnjaju da je uzrok opasna bolnička bakterija, dok iz bolnice negiraju te navode.

Dvije porodice iz Mostara, čiji su dječaci preminuli 16. i 21. augusta, sumnjaju da je smrt uzrokovala opasna bakterija klebsiela pneumonije /klebsiella pneumoniae/, od koje je prošle godine na istom odjeljenju umrlo troje djece.

Roditelji treće bebe, koji su iz Drvara, nakon smrti novorođenčeta 10. septembra zatražili su obdukciju i čekaju rezultate.

Roditelji beba iz Mostara za “Dnevni list” su ispričali da je kao uzrok smrti navedena sepsa i da su dječaci živjeli svega četiri dana nakon poroda.

Roditelji misle da bi njihova djeca i dalje bila živa da nisu nakon poroda bila prebačena na mostarsku pedijatriju.

“U 23.00 časa 16. augusta beba umire. U zaključku otpusnog pisma koje smo dobili na uvid piše da je ‘nastupila plućna hemoragija kojoj je u podlozi vjerovatno fulminantna sepsa s razvojem DIK-a'”, rekli su roditelji jedne bebe i dodali da su na vlastito traženje od bolnice zvanično dobili dopunjeno otpusno pismo u kojem piše da je beba imala klebsielu.

Roditelji su sa svojom pričom u javnost izašli jer znaju da su i prošle godine od iste bakterije u ovoj bolnici umrle tri bebe i nije im jasno zašto se ništa ne preduzima.

Iz Kliničke bolnice Mostar tvrde da slučajevi smrti beba nisu povezani. Nema zvanične informacije o broju beba koje su umrle ove godine, niti o uzrocima, kao ni o tome da li je bakterija prisutna na odjeljenju.

“U vezi sa slučajem bebe koja je preminula 16. augusta, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da nije bakterijski uzrok smrtnosti. O ostalim detaljima za koje nas pitate, zbog zaštite privatnosti, nije opravdano da iznosimo bilo kakve podatke u javnost”, naveli su u odgovoru iz Odjeljenja Bolnice za odnose s javnošću.

Iz tog odjeljenja dodaju da je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar, te da bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko je riječ o maloljetnim osobama, nemaju pravo da ga iznose u javnost.

U odgovoru se navodi i da je riječ o hospitalizaciji na odjeljenju za neonatologiju, koje spada u visokorizična odjeljenja i na kome se liječe djeca koja zbog niza medicinskih razloga zahtijevaju hospitalizaciju odmah nakon rođenja.

“Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula 10. septembra, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju, te je kao takva i hospitalizovana”, ističe se u odgovoru.

Prošle godine na mostarskoj pedijatriji u prvih šest mjeseci umrlo je 10 beba od 91, koliko ih bilo liječeno. Nakon što su mediji objavili informacije o smrti beba iz bolnice su potvrdili da je sedam imalo opasnu bakteriju klebsiela pneumonije, ali su doktori tvrdili da je ona bila uzrok smrti kod tri bebe.

(SRNA)

Related posts