U Gradskoj galeriji otvorena izložba „Rat sjećanja“

U Gradskoj galeriji Bihać sinoć je otvorena izložba fotografija „Rat sjećanja“ koja je nastala kao rezultat terenskog rada u projektu “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini od 1991. godine”. Izložbu je pripremio Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd , a u ime gradske uprave Bihaća svečano ju je otvorila Ilda Alibegović,gradska vijećnica.

„Za grad Bihać izuzetno je važno da se ovakve izložbe predstave posjetiteljima jer omogućuju da kroz kulturu sjećanja pronađemo put ka pomirenju i međusobnom uvažavanju. Bihać kao otvoreni grad koji baštini multietničnost i najbolje je mjesto za ovakve izložbe „- istakla je vijećnica Ilda Alibegović otvarajući izložbu.

Kako su istakli kreatori same postavke, izložba ukazuje na postojeću politiku memorijalizacije i kulturu sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, promatrajući je prvenstveno iz perspektive izgradnje trajnog mira i pomirenja. Izložbom se želi osnažiti svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja, inicirati otvoreni dijalog, te poticati tnova rješenja koja će se prije svega usmjeriti na žrtve nepravde i nasilja, bez obzira na njihovo porijeklo.

Related posts