U Gradskoj galeriji otvorena izložba fotografija „Harmonija različitosti“

U organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju Bihać i podršku Gradske galerije Bihać , sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Harmonija različitosti”. Izložbu 40 fotografija vjerskih objekata i vjernika islamske,katoličke,pravoslavne i jevrejske zajednice svečano je otvorio Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać, istaknuvši da je izložba postavljena na pravom mjestu i u pravom gradu, jer je , dodaje,

Bihać grad suživota i vjerske tolerancije.

“ Jačanju vjerske tolerancije i suživota svakako doprinose vjerski službenici i samo Međureligijsko vijeće u BiH i uvjeren sam da će kroz saradnju gradske uprave Bihaća i Međureligijskog vijeća BiH još više ojačati vjerska tolerancija i suživot u gradu Bihaću na doborobit svih njegovih građana. Posebno me raduje činjenica da će ovu izložbu vidjeti srednjoškolci u sklopu predmeta vjeronauka, jer upravo mladi treba da vide našu harmoniju različitosti „-kazao je na otvorenju izložbe Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać.

Poruke mira i tolerancije i jačanja međureligijskog dijaloga sa otvorenja izložbe poslali su vjerski službenici sve tri konfesije sa područja grada Bihaća.

“ Nastankom Međureligijskog vijeća 1997.godine, u BiH se pokreću brojni međureligijski projekti kroz koje se radi na pomirenju , ali i na izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog i mi ćemo pored ove izložbe do kraja ove godine relizirati još nekoliko projekata i nastaviti jačati dijalog religija “-kazao je u svom obraćanju Marijo Plavčić,predsjedavajući OMS Bihać.

Izložba “Harmonija različitosti” trajati će sedam dana, a sinoćnjem otvorenju pored velikog broja posjetitelja prisustvovali su i Hasan ef.Makić,Bihaćki muftija i Adis Muharemović,ministar obrazovanja u Vladi USK-a.

Related posts